UMF Cluj

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj este o facultate din România care a flirtat de mai multe rânduri cu pseudoștiința, sub diferite forme.

Homeopatie

Cursuri

A fost prima facultate de profil din țară care a introdus in curricula universitară studiul homeopatiei.[1]

La UMF Cluj se predau chiar și în prezent cursuri de homeopatie. Dacă timp de câțiva ani, cursurile aveau statut opțional, pe principiul „promit că bag doar vârful”, în prezent ele au devenit obligatorii, în cadrul disciplinei „Medicamente homeopate și medicamente veterinare”, conform planului de învățământ pe 2014/2015 pentru anul V, facultatea de Farmacie: https://imgur.com/a/ccl8r

George Vithoulkas

În mai 2015, UMF Cluj a acordat titlul de Doctor Honoris Causa homeopatului George Vithoulkas[2], un susținător al homeopatiei clasice și un luptător vehement împotriva principiilor medicinei reale.

  1. George Vithoulkas s-a lăudat cu distincția acordată de UMF Cluj la el pe Facebook [3].
  2. UMF Cluj s-a lăudat cu prezența lui George Vithoulkas, pe pagina de Facebook a Universității [4].

Biorezonanță

Liana Mărginean a promovat în cadrul UMF tehnici de electrodiagnostic, adică „analize la minut cu laptopul”.

Evaluare globala energetica si functionala computerizata a organismului (diagnostic si terapie prin biorezonanta) - modul I Cod 115 - PRIMUL CURS ACREDITAT DIN ROMÂNIA DE COLEGIUL MEDICILOR CU 27,5 EMC!!!

1. Motivatie si utilitate

Progresele realizate in cerecetarea stiintifica fundamentala din toata lumea au determinat o schimbare de conceptie asupra modului de structurare si functionare a materiei vii. Elaborarea unui model coerent multidimensional al fiintei umane ca si caracterizarea starii de boala si sanatate presupune completarea actului medical in sec. XXI cu metodologie corespunzatoare ce poate demonstra si obiectiva intr-un algoritm complex de diagnostic si tratament schimbarile care au loc in cadrul triadei materie-energie-informatie.

Cercetari stiintifice multidisciplinare in domeniul biofizicii, biochimiei, geneticii, biologiei moleculare, ciberneticii, matematicii, fizicii cuantice (Nicolas Tesla, Lachowsky, Fritz-Albert Popp, T. van Hoven etc.) sugereaza ca sistemele vii poseda un sistem de autoreglare endogena prin intermediul unui câmp coerent ce se extinde la nivelul intregului organism care contine informatie codificata. Perturbarea acestui mecanism la nivel energetic si informational reprezinta o stare preclinica a unei posibile patologii. [...]

Venind in intâmpinarea acestei situatii, UMF Cluj Napoca prin Catedra de Fiziopatologie si Catedra de Neurologie din cadrul Facultatii de Medicina si Facultatii de Stiinte pentru Sanatate au organizat, incepând din 2006, cursuri postuniversitare cu titlul "Evaluare globala energetica si functionala computerizata a organismului" cod 115, 116 organizat modular, reprezentând 80 de ore de pregatire teoretica si practica insumând pâna in prezent 7 serii a câte 2 module.

Mentionam faptul ca aceste cursuri sunt creditate de catre Colegiul Medicilor din România; numarul de absolventi ai acestui curs depasind cifra de 200 de medici.

Participantii provin din toata tara, ultima serie organizându-se in Bucuresti datorita interesului crescând in acest domeniu.

Coordonatorul si initiatorul cursului postuniversitar este Conf. Dr Liana Marginean, la Catedra de Fiziopatologie UMF Cluj Napoca, medic primar neurolog, doctor in stiinte medicale, competenta homeopatie, având ca si colaboratori Prof. dr. Luminita Plesca-Manea, Prof. Dr. Dafin Mureseanu, Sef. lucr. Sfrângeu Carmen, Asist. Dr. Georgeta Luput, Asist. Dr. Buia Razvan. [5]

Cei care comercializează de astfel de aparate se laudă cu acreditarea semnată „UMF Cluj”.

Gina Chipon experiență în: Ayurveda, Reiki, TaiChi, Qigong, Yoga, Astrologie.

Mitica Sirbu practica și este licențiat în Terapie prin Masaj, Reiki, TaiChi, Qigong, Yoga.

Ambii au certificate de „Diagnostic și Tratament cu aparate de Bioresonanta” eliberate de UMF Cluj-Napoca. [6]

Vezi și

  1. Homeopatie
  2. Liana Mărginean
  3. Gina Chipon
  4. George Vithoulkas
  5. Kiran Schmidt