Stres

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

Conform DEX, „stres” este un termen general utilizat pentru orice factor din mediu (traumatism, emoții, frig, căldură etc.) capabil să provoace la om și la animale o stare de tensiune și o reacție de alarmă a organismului, determinând uneori îmbolnăviri grave.

Stresul este unul din subiectele preferate ale celor care demonizează modernitatea, care cred că oamenii trăiesc cele mai grele timpuri din istorie și că ne era mai bine în urmă cu sute sau mii de ani, când eram în comuniune cu natura, nu eram stresați deci nu ne îmbolnăveam.

Sănătate și stres

Cartea lui Robert Sapolsky, „Why Zebras Don't Get Ulcers” documentează modul în care stresul influențează starea de sănătate. Conform teoriilor și cercetărilor cele mai de actualitate din domeniu, stresul este un răspuns natural al organismului animalelor de pregătire pentru situații excepționale, care, declanșat necorespunzător în cazul oamenilor din diverse motive, agravează sau favorizează anumite probleme de sănătate. Invers, managementul stresului prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase de viață, favorizează menținerea unei stări bune de sănătate.

Acest lucru, departe de a demonstra puterea minții de vindecare a corpului, demonstrează tocmai contrariul. Într-un univers în care mintea ar avea cu adevărat puterea de a domina organismul, nu ar fi apărut problemele alea în primul rând și nu ar fi fost nevoie de soluții improvizate, ci individul s-ar fi adaptat automat oricărui context.

Vezi și

  1. Natural

Resurse

  1. Sapolsky, Robert M. Why Zebras Don't Get Ulcers: A Guide to Stress, Stress Related Diseases, and Coping. New York: W.H. Freeman, 2004.