Medicină alternativă

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

Medicina alternativă este orice tratament medical care nu face parte din medicina convențională, bazată pe dovezi, cea care se predă în Universitățile de Medicină și Farmacie etc.

Multe sau aproape toate tratamentele din lumea „medicinei alternative” nu sunt susținute de dovezi științifice cu privire la eficacitatea lor, iar cele care au eficacitate reală, tind să fie paliative, nu curative. Adică te fac să te simți bine, și doar foarte rar chiar te faci bine. Asta în situația în care unul din sloganurile practicanților terapiilor alternative este că ei adresează „adevăratele cauze” ale boliilor, nu doar simptomele.

Medicina alternativă și medicina bazată pe dovezi

Interesul principal al pacientului este să îi fie ameliorată starea de sănătate. El ar alege nu doar să creadă că se simte mai bine, ci chiar să se facă bine, indiferent cum. Prin cerințele sale, pacientul de fapt cere o terapie care funcționează, bazată pe dovezi. Dacă este impresionat de sloganul cum că un anumit tratament alternativ e „natural” (sau orice altă etichetă, precum „holistic” etc.), e doar din cauză că crede că asta înseamnă că s-a demonstrat că tratamentul e bun și funcționează.

Toate afirmațiile irelevante și dezinformatoare ale comercianților de pseudoștiință sunt menite să-l inducă în eroare, să-l facă să creadă că primește un tratament despre care s-a demonstrat că funcționează, când de fapt produsele și serviciile lor fie nu au niciun efect, fie au alt efect decât cel menționat, cum ar fi placebo sau efecte asupra bunăstării psihice. Rolul anecdotelor cu privire la vindecări minune este acela de a-l face pe pacient să creadă că are acces la o terapie bazată pe dovezi, când de fapt nu are.

În goana după popularitate, practicanții medicinei alternative atacă medicina bazată pe dovezi. Efectul este unul negativ asupra pacienților, care nu mai beneficiază de efect placebo din partea medicamentelor din farmacii, demonizate de alternativi, pe care le pot considera „toxice” și infestate cu „chimicale”. O să își poată obține efectul placebo doar din produsele alternative, medicamentele reale putând provoca efectul contrar, nocebo. Dacă renunță la medicamentele reale, sunt privați de efectele lor reale, acolo unde acestea chiar ar fi fost necesare. De toate acestea sunt responsabili comercianții „medicinei alternative”.

Singurul posibil avantaj al renunțării la medicamente care au efecte, bazate pe dovezi, în detrimentul unor substanțe inerte, bazate pe povești, este evitarea efectelor iatrogenice (efecte secundare), dar această situație reprezintă o minoritate din cazuri.

Marketing

Câteva din sloganurile și termenii de marketing ai comercianților alternativi:

Adevăratele cauze

Practicanții multor tipuri de medicină alternativă pretind că au descoperit adevăratele cauze ale bolilor, care sunt adresate cu succes de terapiile lor, înlăturând boala pe care o produc.

Holistic

Ei pretind că tratează corpul „ca un întreg: trup, minte și suflet”.

Remediu natural

Se face apel la ideea preconcepută conform căreia orice provine din natură este pur și sănătos, iar orice este produs de om este impur și toxic.

Toxine

Termenul „toxine” este folosit pentru a eticheta substanțele considerate responsabile de diferite boli. În numele toxinelor se promovează diverse regimuri și produse pentru detoxifiere. Preocuparea exagerată cu evitarea toxinelor și a mâncărurilor ne-naturale poate duce la ortorexie.

Detoxifiere

Detoxifierea este un termen care nu reprezintă absolut nimic. Serios.

Autovindecare

Mulți practicanți alternativi promovează ideea conform căreia bolile se vindecă exclusiv prin puterea minții, având o atitudine pozitivă, credință, convingere, optimism, iar tot ceea ce fac remediile alternative este să stimuleze puterea naturală de vindecare a organismului.

Anti-medicină

Cultura „medicinei alternative” este profund opusă medicinei bazate pe dovezi, adică medicinei reale. Medicina alternativă nu este bazată pe dovezi, ci pe povești. Pe dogme precum natura oferă tot ce e nevoie ca să ne vindecăm” sau „toate bolile își au originea și soluția în mintea noastră. Dogmele nu țin cont de dovezi, decât atunci când acestea iau forma unor anecdote colectate prin selecție observațională.

Deși se vinde prin termeni prietenoși precum „alternativ”, „complementar” sau „integrativ”, cu cât progresează o discuție la care ia parte un adept al promisiunilor de vindecare alternative, cu atât va reieși la iveală mai mult profundul dispreț pe care îl are față de profesia medicală, dispreț pe care l-a preluat din cultura alternativă. După acești oameni, natura sau mintea umană conțin deja soluția pentru toate bolile. Astfel, medicii reali sunt niște ignoranți, niște brute, niște barbari bădărani care nu înțeleg nimic despre adevăratele științe ale vindecării și tot ce fac e să umple omul de chimicale și să-l taie, mascând simptome și ignorând „adevăratele cauze”, totul pentru a aduce profituri în buzunarele companiilor de medicamente.

Concluzia logică a acestor convingeri este că medicina contemporană trebuie să dispară, iar în urma revoluției să se instaleze o utopie milenară. Toate bolile vor dispărea pentru că toți se vor trata naturist, holistic, integrativ și complementar. Nu va mai exista suferință și nici boală.

Medicina bazată pe povești

Medicina alternativă, în contrast cu medicina bazată pe dovezi, este considerată și „medicină bazată pe povești”. [1]

Se oferă o poveste prin care se explică cauza simptomelor pacientului, poveste care include și tratamentul acesteia. Aceasta, însă, nu are nicio legătură cu realitatea obiectivă. Povestea în sine ar putea avea un oarecare sens pentru pacient, iar acest lucru este considerat o condiție suficientă pentru practicanți. Povestea este adesea atractivă prin faptul că oferă răspunsuri simple, directe și încrezătoare la probleme complexe de sănătate. Mai mult decât atât, povestea oferă un diagnostic simplu și un tratament cert.

Nu e o mare surpriză că, de regulă, tratamentele sunt comercializate de către „specialistul” în cauză.

Citește și: Narrative-Based Medicine vs Science-Based Medicine

În România

În România, medicina alternativă este recunoscută legal, prin Legea nr. 118/2007. Problema este că organismul de reglementare al medicinei alternative îl reprezintă tot practicanții medicinei alternative. Nu există o autoritate independentă care să evalueze tehnicile și practicile „alternative”, ci cei cu un interes financiar direct au autoritate deplină.

Deprofesionalizare

Recunoașterea legală a șarlataniei a făcut posibilă prezența acesteia în Universități, constituind o formă de deprofesionalizare.

Organizația Mondială a Sănătății

Una din motivațiile pentru includerea a câteva zeci de practici pseudoștiințifice pe lista de metode alternative din Anexa la Legea medicinei alternative nr. 118/2007 este că ar fi „recunoscute de OMS”. Da, sunt „recunoscute” – în sensul că OMS „recunoaște” că sunt folosite în lume, nu că le recunoaște ca eficace. [2].

De fapt, OMS avertizează împotriva folosirii anumitor practici pseudoștiințifice cum ar fi homeopatia [3].

Resurse