Laetril

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

Laetril (amigdalină), promovat în cercurile alternative drept „vitamina B17” (deși nu este o vitamină) este o substanță care se găsește în mod natural în sâmburii genului Prunus, în special în sâmburii de caise. De decenii este promovat ca un „leac natural împotriva cancerului” de către șarlatani.

De-a lungul timpului, aserțiunile cu privire la efectul laetrilului s-au modificat. La început se pretindea că vindecă cancerul. Mai târziu, s-a afirmat că „controlează” cancerul. Apoi că îl previne. S-a afirmat și că are rol adjuvant în reducerea durerii asociate cu cancerul și în facilitarea tratamentului cu chimioterapie.

O analiză sistematică a tuturor studiilor disponibile până în 2005 a ajuns la concluzia că afirmația conform căreia laetrilul are efecte benefice în cazul pacienților bolnavi de cancer nu este susținută de date clinice solide.

România

În România, laetrilul a lovit blogosfera pseudoștiințifică în 2013 cu titluri senzaționaliste despre cum e cel mai eficient leac natural anti-cancer, iar de atunci nu s-a mai auzit nimic de el. Nu au ieșit la iveală nici date cu privire la vreo scădere semnificativă a cazurilor de cancer ca urmare a diseminării acestor informații, deși legenda urbană circulă, totuși, de câteva decenii în întreaga lume.

Site-ul „Cuvântul Ortodox” a publicat o știre cu titlul „LEACUL PENTRU CANCER, INTERZIS DE MAFIA INDUSTRIEI “BIG PHARMA”? De unde ne putem lua VITAMINA B17 (Amigdalina)?”. [1]

Resurse

  1. The Rise and Fall of Laetrile
  2. http://rationalwiki.org/wiki/Laetrile