Homeopatie

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

Homeopatia este un tip de medicină alternativă inventată spre sfârșitul secolului 18 de către un medic german, Samuel Hahnemann.

Consensul științific și medical, bazat pe numeroase studii și meta-analize, este că homeopatia nu are alt efect în afară de efectul placebo. Cel mai recent, un raport al Consiliului național pentru cercetare în sănătate și medicină din Australia a confirmat că o analiză a studiilor și analizelor făcute până în prezent indică lipsa efectelor pozitive ale homeopatiei pentru sănătate. [1][2][3]. Știrea a apărut și la noi: „Homeopatia este o "fundatura terapeutica", singurul efect convingator este cel placebo - studiu” [4]

Acest lucru nu este deloc surprinzător, având în vedere că remediile homeopate sunt extrem de diluate, deci pur și simplu nu conțin nimic care să poată avea vreun efect. Pe când dovezile în favoarea eficacității medicinei convenționale, provenind din studii clinice controlate placebo, sunt covârșitoare, dovezile în favoarea homeopatiei sunt minime. Asta în contrast cu afirmațiile susținătorilor ei, după care, dacă ne-am lua, nu ar mai trebui să existe bolnavi în comunitățile consumatorilor de leacuri alternative.

Termenul „homeopat” este contrastat cu termenul „alopat”.

Despre homeopatie

Principiile homeopatiei

Este bazată pe două idei:

 1. „Cui pe cui se scoate” (legea similitudinii, similia similibus curentur), asta însemnând că o substanță care provoacă simptomele unei boli poate să vindece boala.
 2. Diluția e proporțională cu potența remediului. Cu cât e mai diluat, cu atât are efecte mai puternice.

Cum arată homeopatia

Iată o serie de pași de urmat în inventarea și prepararea unui produs homeopat.

I. Găsirea substanței originale

Dacă ai conjunctivită, te pișcă ochii. Dar și de la ceapă te pișcă ochii. De aici, homeopatul „deduce” că tratamentul pentru conjunctivită e o soluție foarte diluată de ceapă. Asta înseamnă „homeo” din „homeopat”, că vrei ceva cu efecte similare, atâta tot. Nu contează mecanismul sau alte detalii, ci pur și simplu să semene „ochiometric”.

II. Diluarea ridicolă

Storci ceapă, pui în apă, agiți recipientul de un număr magic de ori. Apoi extragi 1/100 din soluție (restul o poți arunca), completezi cu apă până la volumul inițial și obții o soluție în care ai de 100 ori mai puțină substanță decât aveai inițial. Cu soluția asta procedezi din nou la fel, adică iar agiți de un număr magic de ori, iei 1/100 din ea și aduci la volum. Repeți acest procedeu de diluare și agitare de C ori. Cu cât C este mai mare, cu atât remediul homeopat este mai „potent”. Observați cum C-ul ăla de fapt reprezintă puteri ale lui 100 (că tu la fiecare iterație împarți la 100, păstrând 1% pentru iterația următoare). Dacă ai un preparat de 200C (ceva destul de comun în homeopatie) înseamnă că ai repetat procedeul de 200 de ori, deci substanța originală e diluată de 100²⁰⁰ ori. Sau, într-o notație mai comună, de 10⁴⁰⁰ ori. Da, ăla e un 10 urmat de 400 de zero-uri. Practic, nu a mai rămas nimic din ceapa aia.

III. Ambalare

Apa rămasă la final după ultima agitare, o lași să se absoarbă în bobițe de zahăr, pe care le dai oamenilor să le sugă, ținându-le sub limbă. Apa se va evapora, dar nu-i o problemă, fiindcă n-a pretins vreodată cineva că homeopatia are vreo logică în sensul real al cuvântului. Oricum, asta-i homeopatia.

Diluția homeopată

O diluție de 12C înseamnă că, statistic, variantele de diluție depășesc numărul lui Avorgado, deci posibil ca niciun mol din substanța activă să nu mai fi avut contact cu produsul final.

Pentru o diluție 30C, ai nevoie de o cantitate de apă ce ar încăpea într-un cub cu latura de 106 ani lumină (1/3 din grosimea galaxiei). [5]

Pentru o diluție de 40C ai nevoie de toți atomii Universului observabil.

Pentru o diluție de 200C cum este cea a Oscillococcinum ai nevoie de atomii din 10³²⁰ universuri identice cu al nostru.

Sursa datelor: "Superstition: Belief in the Age of Science, Princeton University Press, pp. 145–146" [6]

Problemele homeopatiei

Principiul homeopatiei și imunologia

Pricipiul „cui pe cui se scoate” nu are nicio bază științifică și nu trebuie confundat cu noțiunile imunologiei moderne. Vaccinarea cauzează producerea de anticorpi împotriva unui agent infecțios anume, care este introdus în organism într-o formă atenuată sau inactivată ș.a. și într-o concentrație măsurabilă. Vaccinurile necesită foarte multe teste pentru a le fi dovedită eficacitatea și, cel mai important, siguranța. Sunt necesare un număr relativ mare de molecule sau agenți infecțioși, iar mecanismul lor de acțiune este cunoscut și demonstrat. Mai precis, o expunere limitată generează anticorpi care vor fi disponibili pentru a combate infecția reală mai târziu. Mecanismul funcționării vaccinurilor este bine înțeles, observabil și testabil din punct de vedere științific. Nu există dovezi similare sau ipoteze plauzibile pentru principiul din spatele homeopatiei.

Spre deosebire de imunizare, în cazul homeopatiei în organism nu mai ajunge absolut nimic din substanța originală.

Homeopatia și medicina naturistă

Homeopatia este în mod fundamental diferită de medicina naturistă, cu care este adesea confundată. Remediile homeopate reale sunt atât de diluate încât nu conțin chiar defel ingrediente active. Chiar dacă tu ai plecat de la o plantă, la final rămâi cu apă (sau alcool), apoi cu zahăr. Acestea sunt singurele ingrediente detectabile. Asta în contrast cu metodele de preparare a produselor pe bază din plante în care ideea e să se păstreze substanța activă, aia care are efecte deci aia care te interesează.

Deprofesionalizarea

Unul din efectele pe care îl are succesul pe piață al homeopatiei este faptul că unii homeopați, cu funcții în UMF-uri, pot introduce disciplina în mediul universitar. Mai întâi este prezentată ca un opțional, dar homeopații au o atitudine de sectă mesianică. Se consideră salvatorii medicinei, care ar fi apucat-o pe căi greșite, nefiind suficient de holistică. Astfel, este puțin probabil că vor accepta ca disciplina lor să rămână la periferia universităților, în situația în care ei cred că este „medicina viitorului” și că face tot ce face restul medicinei, dar mult mai bine.

Ea nu este prezentată „doar să știe studenții despre ce e vorba” (adică o pseudoștiință la modă pe care o tot cer pacienții). Li se spune că chiar funcționează pe bune și că „principiile homeopatiei” sunt reale. Drept consecință, are loc deprofesionalizarea, cu consecințe dintre cele mai drastice. De exemplu, merge omul la farmacie să ia medicamente pentru o afecțiune reală gravă, cum ar fi o criză alergică, iar farmacistul îi dă homeopate în loc de antihistaminice, fiindcă „n-au efecte secundare” (deoarece nu au niciun efect).

Argumente pro

Evidențe anecdotice

De ce cred oamenii în homeopatie? Pentru că nu înțeleg de ce evidența anecdotică sub forma „a funcționat în cazul meu” sau „știu pe cineva care s-a vindecat cu ajutorul homeopatiei”, eventual adăugând „când medicii nu mai știau ce să-i facă” nu reprezintă o dovadă.

Luc Montagnier

Laureatul premiului Nobel în medicină, Luc Montagnier, este adeseori invocat de homeopați drept o autoritate care sprijină homeopatia. Problema este că premiul Nobel l-a luat pentru total altceva, iar singurele sale cercetări în ceea ce privește homeopatia sunt defectuoase [7] și nu reprezintă o dovadă. [8]

Vezi și:

 1. http://rationalwiki.org/wiki/Nobel_disease
 2. http://skepdic.com/nobeldisease.html

Autoritățile medicale competente, despre homeopatie

Organizația Mondială a Sănătății

OMS s-a exprimat împotriva folosirii homeopatiei în cazul unor boli grave, unde e clar că administrarea unui tratament care nu face nimic, pune în pericol viețile pacienților, care sunt privați de tratamente reale. [9]

In response to an open letter from scientists and researchers, the World Health Organization (WHO) has issued a unequivocal statement that it does not support the use of homeopathy for HIV, tuberculosis, malaria, influenza and infant diarrhea.

Marea Britanie

Președintele Colegiul Medicilor din Marea Britanie

Președintele Colegiului Medicilor din Marea Britanie, Dame Sally Davies, a afirmat că „homeopatia este un nonsens”, iar pe homeopați i-a descris drept niște „bișnițari”. [10]

Homeopathic remedies are “rubbish” and do not serve as anything more than placebos, England’s chief medical officer has claimed. Professor Dame Sally Davies said she was “perpetually surprised” homeopathy was provided on the NHS, and branded homeopaths “peddlers.”

Comisia pentru Stiinte din Marea Britanie

Comisia pentru Stiinte din Marea Britanie: Homeopatia nu trebuie finantata de stat, functioneaza la fel ca placebo. [11]

Marea Britanie ar trebui sa puna capat programului de finantare a tratamentelor homeopate, pentru ca "nu sunt din punct de vedere stiintific plauzibile" si nu functioneaza mai bine decat cele cu efect placebo. Apelul a fost lansat de un influent parlamentar britanic, Phil Willis - presedintele Comisiei pentru Stiinta si Tehnologie din Camera Comunelor, informeaza Reuters.

Comisia pentru Stiinta si Tehnologie a anuntat ca produsele homeopate nu sunt medicamente si nu ar mai trebui inregistrate de catre autoritatile de reglementare in domeniul medicamentelor. Mai mult, producatorilor din acest sector nu ar trebui sa li se mai permita sa scrie pe etichete ca substantele trateaza anumite boli, fara sa aduca si dovezi ca intr-adevar functioneaza pentru bolile respective.

Comisia a acuzat guvernul ca a trimis mesaje neclare cu privire la remediile homeopate, spunand ca, desi nu exista nicio dovada a eficientei acestora, inca sunt finantate prin Serviciul National de Sanatate din Marea Britanie (NHS). "Este un precedent nefericit pentru departamentul de sanatate, ca oficialii sa considere ca existenta unei comunitati - care crede ca tratamentele homeopate functioneaza - este o dovada suficienta pentru a continua sa cheltuiasca bani publici pentru asa ceva", a declarat presedintele Comisiei, Phil Willis.

Asociația Medicală Britanică

Asociația Medicală Britanică declară: „homeopatia este ca vrăjitoria”. [12]

Homeopathy is "witchcraft" and the National Health Service should not pay for it, the British Medical Association has declared. Hundreds of members of the BMA have passed a motion denouncing the use of the alternative medicine, saying taxpayers should not foot the bill for remedies with no scientific basis to support them.

Asociația pentru Standarde în Publicitate din Marea Britanie

ASA (Advertising Standards Authority) afirmă „nu am văzut dovezi convingătoare”. [13]

To date, the ASA has not seen persuasive evidence to support claims that homeopathy can treat, cure or relieve specific conditions or symptoms. We understand this position is in line with other authoritative reviews of evidence. We therefore advise homeopathy marketers to avoid making specific claims of efficacy for treatments where robust evidence is not held to substantiate them.

Universitățile din Bristol, Berna & Zurich

Doi profesori de la universitățile din Berna și Zurich, împreună cu o echipă de la Universitatea din Bristol au comparat 110 teste privind efectul homeopatiei versus efectul placebo cu 110 teste privind efectul medicinei convenționale asupra acelorași boli și afecțiuni medicale astm, alergii și probleme musculare), atât teste mici, cât și teste mai ample.

Concluziile la care au ajuns au fost că, atât în cazul homeopatiei, cât și în cazul medicinei tradiționale, testele mici, de o slabă calitate, arată în general efecte benefice comparativ cu testele mari, de amploare. Când au comparat doar testele ample, de o calitate experimentală mai bună, nu au găsit nicio dovadă că homeopatia ar avea rezultate mai bune decât efectul placebo. Nu același lucru se poate spune însă și despre medicamentele convenționale - între efectul placebo și medicamentele tradiționale au existat diferențe semnificative. Cercetătorii au menționat faptul că există pacienți care, în urma tratamentului homeopat, declară că se simt mult mai bine. Ei consideră că aceasta se datorează întregii experiențe terapeutice și a atenției și timpului pe care terapeutul le oferă pacientului.[14]

Serviciul Național de Sănătate din Wirral

În octombrie 2016, NHS Wirral a votat încetarea finanțării homeopatiei. Ca urmare, homeopatia nu mai este finanțată niciunde în nordul Angliei. [15]

Australia

Consiliul național al sănătății și cercetării medicale din Australia: „Nu există dovezi robuste cum că homeopatia ar fi eficientă în tratarea problemelor de sănătate” [16][17]

Homeopathy should not be used to treat health conditions that are chronic, serious, or could become serious. People who choose homeopathy may put their health at risk if they reject or delay treatments for which there is good evidence for safety and effectiveness.

Japonia

Guvernul Japoniei investigheaza numeroase decese ce au avut loc anul trecut in practica homeopatiei, domeniu care a crescut in popularitate, mai ales in randul moaselor. Mai multe procese sunt pe rol.

Decesele includ o fetita de 2 luni nascuta cu deficienta de vitamina K, care a murit dupa ce moasa i-a administrat terapie homeopatica in loc de injectie cu vitamina K (necesara pentru prevenirea hemoragiilor). Fetița a murit datorita unor hemoragii craniene interne.

Pe masura ce se aduna cazurile, grupul stiintific de elita al Japoniei, Consiliul Stiintei, a intrat in discutie. Presedintele grupului, Ichiro Kanazawa, a declarat, in 24 august la o conferinta de presa:

„Valoarea terapeutica a homeopatiei a fost contrazisa complet si stiintific. Tratamentele homeopatice sunt doar pastile de zahar.”

Japonia ar putea sa se alture Elvetiei si Germaniei unde guvernele au concluzionat ca homeopatia nu functioneaza si companiile nationale de asigurari nu vor mai compensa tratamentele homeopatice. [18]

Elveția

La o primă vedere, Elveția pare a fi o excepție față de toate cazurile de mai sus, întrucât în 2011, guvernul elvețian a comandat un studiu menit să analizeze eficacitatea homeopatiei, studiu ale cărui concluzii par a fi în favoarea acestei practici. Problema este că deși studiul a fost comandat de guvernul elvețian, acesta a fost realizat de niște homeopați de la o universitate privată specializată pe trainingul în practici medicale alternative. Un conflict de interese evident, iar probleme specifice au fost documentate în linkurile de mai jos. Printre altele, se folosește ca „argument” faptul că se practică de peste 200 de ani.

Lectură:

 1. Where Switzerland did not endorse homeopathy
 2. That ‘neutral’ Swiss homeopathy report
 3. The Swiss Report on Homeopathy
 4. The Swizz Report on Homeopathy

Instituții din România care promovează homeopatia

Iată o listă cu universități de medicină și farmacie din România care oferă, în prezent, cursuri de homeopatie:

 1. UMF Craiova [19]
 2. Universitatea „Titu Maiorescu”, București [20]
 3. UMF „Iuliu Hațieganu”, Cluj [21]
 4. UMF „Gr. T. Popa”, Iași [22]

Universități care au promovat homeopatia sub alte forme:

 1. UMF „Victor Babeș”, Timișoara [23], acordând titlul de Doctor Honoris Causa homeopatului George Vithoulkas.
 1. UMF „Carol Davila”, București [24]

Puteți consulta orarele la 4 dintre aceste facultăți, la următorul link: https://imgur.com/a/ccl8r

Pe 19-20 Septembrie 2015, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Amfiteatru, are loc „Curs de homeopatie de week-end” [25][26]

UMF Cluj

UMF Cluj este un caz aparte, întrucât practică recidiva, fiind vorba de aceeași facultate la care defuncta conferențiară, Liana Mărginean, a promovat șarlatania pseudoștiința cu biorezonanță și electrodiagnostic.

 1. Pe data de 05.05.2015, homeopatul de notorietate mondială, George Vithoulkas a primit titlul de Doctor Honoris Causa, în cadrul unei ceremonii festive.
 1. A fost prima facultate de profil din țară care a introdus in curricula universitară studiul homeopatiei.[27]
 1. Dacă timp de câțiva ani, cursurile aveau statut opțional, pe principiul „promit că bag doar vârful”, în prezent ele au devenit obligatorii, în cadrul disciplinei „Medicamente homeopate și medicamente veterinare”, conform planului de învățământ pe 2014/2015 pentru anul V, facultatea de Farmacie: https://imgur.com/a/ccl8r

Homeopatia și mișcarea anti-vaccin

Homeopatia are o „relație de prietenie și colaborare” mișcarea anti-vaccin: nu doar numeroși homeopați au devenit adepții ideilor anti-vaccinare și numeroși indivizi anti-vaccin au devenit adepții homeopatiei, dar în propaganda anti-vaccin se face adesea apel la homeopatie [28]. Pavel Chirilă, un binecunoscut homeopat, a prefațat o carte anti-vaccin scrisă de Christa Todea-Gross. Cacovean Adrian este de asemenea un homeopat care a exprimat opinii anti-vaccin.

Homeopatia veterinară

Dacă folosirea homeopatiei la oameni ar putea fi raționalizată ca o modalitate de a stimula efectul placebo al pacientului, în cazul animalelor nu există această posibilitate. Există puține dovezi pentru prezența acestui efect în cazul animalelor și cea mai plauzibilă variantă este o formă de condiționare. Un animal care se îmbolnăvește în mod repetat poate învăța să asocieze acțiunile ce însoțesc tratamentul real cu îmbunătățirea stării de sănătate care urmează. Astfel, s-ar putea ca doar acțiunile în sine să fie suficiente pentru ameliorarea unora dintre simptome. Există însă dovezi limitate în acest sens și în mod sigur nu se aplică animalelor care n-au primit niciodată tratament real, ci doar homeopate. Aceste animale nu au cum să facă asocierea aia în primul rând, fiindcă de fiecare dată li s-a administrat ceva fără efecte.

Există și alte fenomene care sunt în mod greșit denumite „efect placebo” la animale, care nu au aceeași structură cu efectul placebo la om. De exemplu, mângâierea și alte acțiuni de îngrijire au efecte măsurabile. Aici nu este vorba de placebo, fiindcă nu există așteptarea conștientă că tratamentului ar trebui să îi urmeze ameliorarea stării de sănătate. Vacile nu știu că „ar trebui” să se simtă mai bine din cauză că li se dă un medicament anume. Indiferent că este vorba de placebo real (dacă există) sau de pseudo-placebo (efectul mângâierii, al atenției etc.), este cert că acțiunile nu au nevoie de o narativă justificativă. Dacă pentru om contează, pentru animal nu înseamnă chiar nimic faptul că ceea ce i se administrează este considerat „natural”, „folosit de sute de ani”, „fără chimicale”, „fără efecte adverse” etc. Nu este nevoie de o poveste elaborată care să justifice acțiunile efectuate.

Cum la animale, povestea din jurul homeopatiei nu este nici necesară nici suficientă, homeopatia veterinară pare a fi un placebo pentru stăpânii animalelor, care amână tratamentele reale crezând că totuși animalului i s-a administrat o formă de tratament.

Un posibil efect benefic ar fi limitarea folosirii excesive a antibioticelor. Animalele primesc homeopate (deci nimic), fermierul mai așteaptă puțin și dacă animalele se vindecă, nu mai au nevoie de medicație reală. Scenariul acesta se aplică doar în cazul în care animalele chiar nu aveau neapărată nevoie de tratament, iar administrarea de medicamente ar fi fost redundantă.

Pe baza acestor raționamente, în ultimii ani s-a promovat folosirea homeopatiei veterinare în Uniunea Europeană, îndeosebi în fermele acreditate ca fiind „ecologice”. Totuși, este periculos ca pseudoștiința homeopată să beneficieze absolut gratuit de această concesie, având în vedere bazele ei teoretice profund anti-științifice.

Lectură adițională:

 1. Is There a Placebo Effect for Animals?
 2. Homeopathy works for animals – so it can’t be a placebo! (Titlu ironic)

Homeopați din România

 1. Pavel Chirilă
 2. Cacovean Adrian
 3. Liana Mărginean

Referințe