Fitoterapie

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

Fitoterapia constă studiul și practica folosirii extractelor din surse biologice drept medicamente sau agenți de „promovare a sănătății”. Produsele fitoterapeutice diferă de medicamentele derivate în farmacologia standard în principal prin aceea că fitoterapia are ca scop păstrarea cât mai multor substanțe dintr-o plantă anume, tinzând înspre un minim de procesare, în timp ce în farmacologie se izolează și se studiază separat compușii activi din plante.

Gemoterapia este o ramură a fitoterapiei care folosește muguri și semințe sau părți reproductive ale plantei ca sursă de material biologic.

Fitoterapia și medicina alternativă

Fitoterapia în general și gemoterapia în particular sunt adesea promovate alături de tehnici din medicina alternativă, îndeosebi alături de homeopatie. Există „Asociația Română de Gemoterapie și Homeopatie”. Scopul acestei alăturări pare a fi exclusiv promovarea homeopatiei (o pseudoștiință bazată pe administrarea de biluțe de zahăr care nu conțin nimic altceva care ar putea avea un efect) pe spinarea fitoterapiei, care este plauzibilă din punct de vedere științific.

Nu există niciun motiv real ca fitoterapia să nu poată ajunge să facă parte din medicina bazată pe dovezi. Fitoterapia se bazează pe administrarea de produse care conțin substanțe active, iar efectele produselor pot fi testate și studiate. Nu există nimic chestionabil sau alternativ aici.

Singurul motiv pentru care cineva ar insista să promoveze fitoterapia drept ceva alternativ ar fi dacă ar dori să se sustragă de la povara dovedirii afirmațiilor făcute pentru eficacitatea tratamentelor specifice, dovedirea eficacității fiind însă o condiție necesară în medicina bazată pe dovezi. Fitoterapia este promovată de unii practicanți drept o terapie holistică, adică axată „pe pacient”, nu „pe boală”. Acestă evitare a discuțiilor despre efectul pe care îl are asupra bolii, sugerează că se evită discuția despre eficacitatea produselor specifice.

Epistemologie

O problemă a fitoterapiei așa cum este ea practicată în mod comun astăzi este lipsa dovezilor pentru efectele specifice care sunt atribuite fiecărei plante în parte. În mare parte, pur și simplu nu se fac studiile care se fac în cazul medicamentelor din farmacii, cu un protocol care să asigure un grad ridicat de încredere asupra existenței și mărimii efectului. Nu se fac studii „double blind” (dublu-orb) etc.

Cel mai des, pentru efectele unei anumite plante fie se consultă cărți scrise de alți fitoterapeuți, fie se culeg legende „din popor”. Ocazional se speculează pe baza unor cercetări care studiază efectele administrării unei substanțe pe șoareci sau alte mamifere, fără însă a se controla dozajul, cantitatea de substanțe active care ajung în plasmă și tipul specific de afecțiune care se dorește a fi tratat.

Produsele fitoterapeutice, la fel ca orice alt produs farmaceutic, sunt însă testabile și pot fi studiate științific. Este plauzibil ca anumite substanțe obținute din plante să aibă un efect dezirabil asupra sănătății. Continuarea promovării produselor fitoterapeutice alături de homeopatie și alte pseudoștiințe aduce un deserviciu pacienților, care nu au acces la cele mai bune informații posibile. Practic, tratamente cu potențial real de a ajuta oamenii sunt amestecate cu leacuri băbești și terapii frauduloase.

Dacă există produse fitoterapeutice care funcționează, acestea pot fi testate doar la nivel individual, fiecare produs în parte. A spune că un produs este „fitoterapeutic” nu te informează cu privire la eficacitatea sa în cazul afecțiunilor pentru care este recomandat.

Resurse