Electrodiagnostic

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

Aparatele de electrodiagnostic sunt aparate conectate la laptopuri, folosite în industria medicală alternativă pentru a pune diagnostice și pentru a genera liste de tratamente (de regulă homeopate) care trebuie urmate. În realitate, aparatele nu detectează nimic, iar în Statele Unite au fost interzise pe motiv de fraudă.

Aparatele în sine sunt de tipul celor prezentate într-un film de-al lui James Randi - "Scams, Schemes, and Scoundrels" în care Randi vizitează un muzeu al aparatelor miraculoase, din Statele Unite. Acolo încearcă un aparat asemănător unei căști cuplate la un aspirator care ar fi trebuit să ajute la combaterea calviției și vorbește despre frauda cu mașinăriile miraculoase de diagnosticare și tratament care erau cunoscute la ei de multă vreme.

EPFX

Unul din cele mai cunoscute, dacă nu cel mai cunoscut aparat de la noi, EPFX, este creația unui american pe nume William Nelson. [1]

Bill Nelson, profesor de matematică, și-a început escrocheria la sfârșitul anilor 80. Pe scurt, își construiește un aparat electronic despre care spune că poate diagnostica și trata toate bolile. Într-o țară cu o istorie consecventă a infracționalității de tipul acesta, autoritățile sunt bine pregătite sa împiedice escrocii sa încurce sistemul de sănătate și să dea speranțe deșarte oamenilor bolnavi. Drept urmare, U.S. Food and Drug Administration îi interzice să-și comercializeze aparatul și îl acuză de fraudă. Riscând ani buni de pușcărie, Bill Nelson fuge din Statele Unite și își mută afacerea în Europa.

Momentan trăiește la vecinii noștri, în Ungaria, și vinde aparate miraculoase escrocilor din lumea întreagă. Se pare că exilul îi priește vecinului nostru, Bill, frauda i-a adus zeci de milioane de dolari.

România

Liana Mărginean

Liana Mărginean a promovat tehnicile de electrodiagnostic la UMF Cluj, constituind un exemplu de deprofesionalizare.

UMF Cluj Napoca prin Catedra de Fiziopatologie si Catedra de Neurologie din cadrul Facultatii de Medicina si Facultatii de Stiinte pentru Sanatate au organizat, incepând din 2006, cursuri postuniversitare cu titlul "Evaluare globala energetica si functionala computerizata a organismului" cod 115, 116 organizat modular, reprezentând 80 de ore de pregatire teoretica si practica insumând pâna in prezent 7 serii a câte 2 module.

Mentionam faptul ca aceste cursuri sunt creditate de catre Colegiul Medicilor din România; numarul de absolventi ai acestui curs depasind cifra de 200 de medici.

Participantii provin din toata tara, ultima serie organizându-se in Bucuresti datorita interesului crescând in acest domeniu.

Coordonatorul si initiatorul cursului postuniversitar este Conf. Dr Liana Marginean, la Catedra de Fiziopatologie UMF Cluj Napoca, medic primar neurolog, doctor in stiinte medicale, competenta homeopatie, având ca si colaboratori Prof. dr. Luminita Plesca-Manea, Prof. Dr. Dafin Mureseanu, Sef. lucr. Sfrângeu Carmen, Asist. Dr. Georgeta Luput, Asist. Dr. Buia Razvan.

Kiran Schmidt

Gina Chipon împreună cu Mitică Sîrbu comercializează aparatele de biorezonanță și electrodiagnostic ale lui Kiran Schmidt, la prețul de $5000, conform unui anunț pe site-ul ROmedic:

Stimati(e) Domni/Doamne,

Doriti sa oferiti pacientilor dumneavoastra si un alt fel de diagnosticare… pe langa cea clasica? Vreti sa aveti rezultatele analizelor in timpul sedintei de diagnosticare, in doar cateva minute? Vreti sa oferiti pacientilor dumneavoastra atat remedii clasice, naturiste cat si remedii la nivel energetic/informational?

Va retinem atentia pentru a va prezenta unul dintre cele mai elaborate aparate de biorezonanta care exista pe piata mondiala in present. Este vorba de CoRe Inergetix aparat realizat de o echipa mixta germano-americana este acum disponibil in Romania. CoRe Inergetix poate oferi informatii despre dezechilibrele/ carentele de: minerale, hormoni, enzime, vitamine, aminoacizi, acizi grasi si multe altele

Poate arata sensibilitatea organismului la: virusi, bacterii si paraziti Dezechilibre ale centrilor energetici Scanarea si tratarea sistemelor/ organelor de baza (baza de date cu apx 2000 parti ale organismului) Ofera informatii atat din sistemul medicinei clasice cat si in alte sisteme: homeopatie, fitoterapie, remedii florale, cristaloterapie si multe altele.

CoRe Inergetix trateaza fiinta la nivel energetic si informational reechilibrand organismul la nivel global.

Pret imbatabil: incepand de la 5.000 dolari [2]

Aparatul pune diagnostice și recomandă și terapii, bineînțeles, alternative. [3]

Medici de familie dornici să facă un ban în plus sau suficient de creduli încât să pună botul, achiziționează și folosesc aparate de acest fel în cabinet. [4]

Resurse

Română

 1. Biorezonanța - cum s-a înecat românul cu un miez de adevăr
 2. Cu ciobănescul german la biorezonanță
 3. Partizanii ratiunii - episodul 183
 4. Ignoranța, biorezonanța și reporterii
 5. Sarlatanie biorezonanta pe reteta americana

Engleză

 1. How one man’s invention is part of a growing worldwide scam that snares the desperately ill
 2. Miracle Machines | The 21st-century snake oil
 3. http://en.wikipedia.org/wiki/Electro_Physiological_Feedback_Xrroid
 4. http://rationalwiki.org/wiki/William_Nelson
 5. Quack "Electrodiagnostic" Devices
 6. AANP Position on Electrodiagnosis
 7. How one man’s invention is part of a growing worldwide scam that snares the desperately ill
 8. Quackery in South Africa: The SCIO/QXCI
 9. Silly season: The SCIO/QXCI
 10. Your Friday Dose of Woo: Serious woo from Down Under
 11. Some Notes on the Quantum Xrroid (QXCI) and William C. Nelson
 12. Canadian Quackery Watch - QXCI
 13. Bill Nelson wins the internet, by Ben Goldacre
 14. Fraud: SCIO Quantum Wellness device
 15. QXCI/EPFX/SCIO silliness
 16. EPFX, The Quantum Alliance Inc.
 17. Woo Most Bizarre: Fake "Device" Sold by Now Transvestite Singer Fugitive
 18. FDA Takes Action Against Fake Medical Device
 19. Miracle Makers or Money Takers?