E-uri

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

Aditivii alimentari sunt substanțe chimice adăugate în diverse produse alimentare pentru a le îmbunătăți aspectul, gustul sau pentru a le prelungi termenul de valabilitate. Litera „E” simbolizează faptul că au fost testate minim 6 ani și au fost atestate la nivel european.

În societatea noastră, unde chimiofobia este la modă, E-urile au ajuns să fie blamate pentru toate problemele de sănătate ale omului modern. Internetul este împânzit de articole care ne avertizează în privința pericolelor E-urilor, iar oamenii de rând par să fi înghițit fără discernământ această narativă.

În realitate, ca în cazul oricărui alte substanțe, doza face otrava. Un aditiv nu este periculos în sine, ci doar consumat în cantități deosebit de mari. În general, este mult mai probabil să dezvolți probleme de sănătate din cauza efectelor cunoscute ale substanțelor naturale din hrană decât din cauza efectelor necunoscute ale substanțelor chimice. De exemplu, consumul exagerat de băuturi carbogazoase o să îți afecteze sănătatea, în primul rând datorită conținutului ridicat de zahăr (care duce la obezitate, diabet etc.), și nu din cauza aditivilor.

Vezi și

Referințe