Doza face otrava

From Pseudoștiința
(Redirected from Doza creează otrava)
Jump to: navigation, search

„Doza face otrava” (în latină: sola dosis facit venenum) este o expresie menită să indice un principiu de bază al toxicologiei. Este atribuită lui Paracelsus. Semnificația sa este că o substanță poate produce efectele dăunătoare asociate proprietăților sale toxice doar dacă ajunge într-o concentrație suficient de mare, într-un sistem biologic susceptibil.

Principiul se bazează pe descoperirea că toate substanțele chimice, inclusiv apa și oxigenul, pot fi toxice dacă sunt consumate, băute sau absorbite într-o cantitate prea mare. Toxicitatea unei substanțe chimice anume depinde de mulți factori, inclusiv de măsura în care pătrunde în organismul unui individ. Această descoperire stă la baza standardelor de sănătate publice, care specifică concentrațiile maxime acceptate a diverșilor contaminanți în mâncare, în apa potabilă și în mediu.

Ignorarea acestui principiu poate duce la chimiofobie (teama irațională de substanțe chimice) și la ortorexie (o tulburare alimentară care constă în evitarea obsesivă a alimentelor considerate nesănătoase).

Vezi și

Resurse