Christa Todea-Gross

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

Christa Todea-Gross este un medic de familie din Cluj-Napoca, vicepreședintele Federației Ortodoxe Provita, militantă în mișcarea anti-vaccin. A scris o carte pe această temă, „Vaccinurile - prevenție sau boală?” care a fost prefațată de Pavel Chirilă.

„Vaccinurile – prevenție sau boală?”

Cartea a fost publicată la Editura Christiana, deținută de Pavel Chirilă.

Pentru că mare parte a cărții este o compilație a altor cărți anti-vaccin, lucrarea „Vaccinurile – prevenție sau boală?” moștenește hibele tuturor cărților pe care le citează: statistici inventate, conspirații dubioase, surse pe care nici o persoană rațională nu le-ar lua în seamă. [1]

Tema principală este inevitabila moarte și îmbolnăvire a oricărui copil care este vaccinat și nu există speranță, salvare sau metode de eludare a acestei sorți. Groaza pe care o produce o astfel de carte este incalculabilă și cel mai rău este că niște copii nevinovați vor suferi în urma deciziilor luate pe baza informațiilor din această carte.

Temele principale:

Vaccinurile nu functionează

Christa Todea-Gross dedică zeci de paginii ideii că vaccinurile nu funcționează sau că nu se știe suficient despre sistemul imunitar și prin urmare vaccinurile probabil nu sunt așa de minunate.

Haideți să revizuim dovezile că vaccinurile funcționează:

a. Variola a fost eradicată în urma vaccinării universale. [2]

b. Poliomielita este endemică în doar câteva țări din lume în toate celelalte fiind considerată eradicată, existând planuri pentru eradicare completă în doar 4 ani. [3]

c. Incidența bolilor prevenibile prin vaccinare a scăzut constant de-a lungul secolului 20 și 21, cea mai mare problemă rămânând doar cei care nu vaccinează din diverse motive, acestia reprezentând și rezervoarele de infecție și epidemie.

Drept ilustrație avem incidența rujeolei în România din 1960 încoace așa cum a fost ea prezentată la ECDC (Centrul European pentru Controlul Bolilor)[4].

Dar ce spune doamna doctor? Că rujeola este o „boală infectocontagioasă care are un efect pozitiv asupra sistemului imun al copilului” (Pagina 288).

În România 52% dintre cele 11,705 de persoane care au fost infectate cu rujeola au ajuns să facă pneumonie. Ba mai mult, aproape 60 de copii au făcut encefalită ca și complicație a rujeolei. Au existat și 2 decese. Ne putem aminti și de epidemia de rubeolă din aceeași perioadă cu cea de rujeolă. Ne putem aminti și de mamele cărora li s-au născut copii cu sindrom rubeolic congenital, o chestiune complet prevenibilă. Sau de cei 3 copii decedati în urma infecției? Iarăși niște decese care puteau fi prevenite.

Putem concluziona că vaccinurile funcționează, că au produs scăderea puternică a incidenței bolilor ce afectau copii în primii ani de viață și că previn boli cu complicații grave și că sunt importante in continuare. Mai mult decât atât, ele pot preveni complicații grave, avorturi, decese și spitalizări. Sunt cea mai eficientă măsură de sănătate publică și cel mai bun instrument de prevenire a bolilor pe care îl avem.

Nevaccinarea și plecarea urechii la pseudo-informațiile produse de trupa antivaccin este o metodă sigură de a face rău copiilor.

Autoarei nu îi pasă de verificarea afirmațiilor din propria carte

Drept exemplificare asupra nivelului deosebit de documentare pe care l-a făcut dna doctor vă prezint afirmația de la pagina 283

Un exemplu grăitor în acest sens îl vedem în Japonia, unde vaccinarea contra tusei convulsive (cu DTP), se face doar după vârsta de 2 ani iar de atunci, în Japonia “sindromul morţii subite al sugarului” practic nu mai există

Sursa acestei afirmații este menționată ca și Tinus Smits un homeopat care are tupeul nesimțit de a declara ca poate vindeca autismul. Dar sursa reală este Viera Scheibner care în cartea ”Vaccinarea: 100 de ani de cercetare ortodoxă arată că vaccinurile reprezintă un atac asupra sistemului imunitar” declară că Japonia a stabilit vârsta de 2 ani ca și vârstă minimă pentru vaccinare.

Ei bine, pentru o carte publicată în 2012 cum este minunata ”Vaccinurile – prevenție sau boală”, o astfel de afirmație este o minciună nerușinată. A existat o perioadă în care Japonia a stabilit că vaccinarea DTP să se întâmple la 2 ani. Fiecare țară experimentează cu cea mai eficientă perioadă de administrare a unui vaccin, nu e nimic anormal în asta.

În prezent însă, programul de vaccinare din Japonia cuprinde vaccinarea DTP la 3 luni împreună cu vaccinul pneumococic, HepB și Hib. [5]

Haideți să numărăm împreună invențiile din fraza citată:

Minciuna nr 1 este implicația că în prezent în Japonia vaccinul DTP se face doar după vârsta de 2 ani și toate celelalte țări din lume cumva ignoră experiența Japoniei și preferă să le moară copiii. Ceea ce e complet fals.

Minciuna nr 2 este însăși ideea că vaccinul DTP este în vreun fel vinovat de Sindromul Morții Subite a Sugarului (SIDS). Legătura a fost studiată intens[6] și vaccinul DTP nu a fost niciodată considerat vinovat[7]. Cel mai probabil faptul că majoritatea cazurilor de SIDS se întâmplă între două și patru luni produce o corelare în timp cu vaccinarea, dar decesul în sine nu este asociat. Dar degeaba spui asta unui părinte care vrea sa dea vina pe ceva.

Minciuna nr 3 este însăși faptul că în Japonia a dispărut SIDS după ce s-a trecut la vaccinarea DTP doar după 2 ani. E o minciună atât de mare încât faptul că este repetată mereu și mereu de către antivacciniști și de către minunata carte nu arată decât că nu sunt în stare și nici nu au interesul de a-și cerceta afirmațiile.

Care ar fi alternativa posibilă pentru dispariția SIDS în Japonia după ce s-a renunțat la vaccinarea DTP? Păi poate că sursele de „informare” ale Vierei Scheibner sunt statistici oficiale pe care le stoarce de date și apoi le amestecă cu propria ignoranță pentru a produce ”dovezi”.

Iată ce s-a întâmplat: Japonia oferă un program de compensare a victimelor efectelor adverse ale vaccinării la fel ca și Statele Unite (și majoritatea țărilor unde vaccinarea este obligatorie prin lege). În acest program, acuzația părinților este revizuită și dacă există o legătură plauzibilă (adică dovedită științific) atunci se plătesc niște bani. Slabă consolare în caz de deces, dar mai bine decât nimic.

Viera Scheibner citează două articole care spun că numărul de cereri de compensare au ajuns la zero după ce vaccinul DTP a fost mutat la vârsta de 2 ani. Evident, asta trebuia să se întâmple pentru că SIDS este definit ca și apărând la copii mai mici de 1 an.

Cum nimeni mai mic de 1 an nu mai făcea vaccinul, ar fi imposibil ca un părinte să pună decesul în cârca unui vaccin pe care nu l-a făcut.

Ba chiar, un studiu[8] arată că copiii nevaccinați au un risc de 6.5 ori mai mare de a suferi un deces clasificat ca și SIDS, în timp ce multiple studii au demonstrat efectul protector al vaccinării DTP tocmai împotriva SIDS. [9]

Mai mult, conform datelor oferite de studiul Kanai[10] care a examinat eficiența vaccinării anti-pertussis pe parcursul a 30 de ani frecvența de SIDS raportată nu doar ca a crescut după mutarea vaccinării la vârsta de 2 ani dar chiar s-a înmulțit de mai mult de 8 ori!

Vaccinurile cauzează boli pe termen lung

Aceasta e o idee care seduce atât de mulți antivacciniști încât faptul că nu au decât dovezi fabricate pentru ceea ce afirmă e o foarte mică problemă. Cumva și-au băgat în cap că vaccinurile sunt cauza creșterii diabetului, autismului, alergiilor, bolilor autoimune. Dacă te pui să îi asculți antivacciniștii ar spune că vaccinurile sunt cauza încălzirii globale, poluării și foametei.

Haideți să vedem ce corelații subțiri inventează antivacciniștii, așa cum sunt trecute aceste date în cartea ”Vaccinurile – prevenție sau boală”. Desigur toate aceste informații beneficiază de cercetarea ”aprofundată” a dnei doctor Todea-Gross asa cum a fost ea demonstrată în partea a 2-a de mai sus.

Boli alergice

În ciuda lipsei oricăror dovezi concludente dr Christa Todea Gross panichează părinții sugerând că vaccinurile sunt vinovate pentru alergii. Mai jos puteți vedea atât afirmația din minunata carte cât și studiile științifice de calitate care demonstrează siguranța vaccinării.

Eczema atopică (dermatită atopică)

Cartea:

„vaccinurile nu doar agravează eczema ci o și provoacă, prin conținutul în metale și alte substanțe alergizante”

Realitatea: Multiple studii efectuate pe mii de subiecți (primul, al doilea, al treilea, al patrulea) infirmă nu doar asocierea dintre vaccinare și declanșarea dermatitei, ci chiar insistă pe factorul de protecție al vaccinării împotriva acesteia, precum și pe corelația negativă dintre infecția naturală cu rujeolă și boli alergice (adică dacă ești nevaccinat riști să faci dermatită)

Rinita alergică

Cartea:

„Nu alergenele sunt cauza bolii ci ~reacția imună exagerată~ adică un sistem imun dezechilibrat”

Sugestia autoarei este că vaccinurile dezechilibrează sistemul imun.

Realitatea: Studiile [11][12] arată că nu există o creștere a riscului de a dezvolta rinita alergică după vaccinarea DTP, ROR sau BCG.

Astmul bronșic

Cartea:

„Cauza cea mai frecventă a astmului alergic la copii rămân vaccinurile”

Realitatea: Studiul ISAAC (Studiul International al Astmului și Alergiilor in Copilărie) efectuat în peste 100 de centre din mai multe de 30 de țări nu a găsit nici o asociere a vaccinării cu prevalența astmului. [13]

Suplimentar, un studiu ce a cuprins 167,240 de copii urmăriți de la naștere până la 6 ani nu a găsit nici o asociere între vaccinarea DTP, polio oral, MMR și dezvoltarea astmului. [14]

Boli alergice alimentare

Cartea:

„…este necesară întreruperea vaccinurilor, care cresc în continuare riscul la alte boli alergice”

Realitatea: Un review al literaturii asociate vaccinării și incidenței alergiei (multe dintre studiile cuprinse sunt citate mai sus) spune foarte clar că nu există nici o asociere între alergiile alimentare și vaccinuri. [15]

Boli autoimune

Afirmațiile iresponsabile continuă iar unde majoritatea medicilor nu reușesc să găsească o cauză a unor boli grave, Christa Todea-Gross e sigură că unicele vinovate sunt vaccinurile. Aceste afirmații au nici o susținere științifică, practic doamna doctor citește liste de boli din almanah și apoi le declară asociate cu vaccinurile.

Boala celiacă

Cartea:

„se ignoră în continuare numeroasele studii din Occident care arată existenţa unei «enterite/ enterocolite autoimune», provocate de vaccinuri, şi care, în final, duce la celiachie.”

Realitatea: Afirmația de mai sus este complet nesusținută de dovezi. Nici măcar nu există citări relevante. În literatura științifică însă dovezile sunt destul de clare: nu există asociere între vaccinare și boala celiacă. [16]

Boala Crohn

Cartea:

„Vaccinurile au «bătaie lungă», de ani şi zeci de ani, cu apariţia bolilor autoimune, inclusiv digestive, la adolescenţi şi adulţi; una dintre aceste afecţiuni este și boala Crohn, după cum arată studiile; este o boală debilitantă și care poate fi prevenită, în majoritatea cazurilor, prin oprirea vaccinurilor”

Realitatea: Numeroasele ”studii” menționate fac referire la o carte ”pro și contra” vaccinuri publicată în Germania. În următoarea carte Todea-Gross se va auto-cita și va spune ca maculatura reprezentată de cartea ei e un studiu?

Nu există nici un studiu care să arată că boala Crohn are legătură cu vaccinarea. Ba din contră există multiple studii care să demonstreze contrariul. Iată doar câteva pe care orice persoană interesată le poate găsi cu doar câteva cuvinte cheie și 3 minute la dispozitie: [17][18][19][20][21].

Mai mult decât atât se cercetează posibiltatea de a produce vaccinuri împotriva Crohn. [22]

Diabetul zaharat tipul 1

Cartea:

„… observăm în acelaşi timp că nu se cunosc aproape deloc cauzele reale ale acestei afecţiuni autoimune, caracterizată printr-o exagerare a reacţiilor imune. […] Studiile au arătat că vaccinurile hepatitic B şi Hib pot provoca DZ tip 1 la copil”

Realitatea: Evident, dacă nu se cunosc cauzele unei boli, vaccinurile sunt de vină! E complet logic și perfect acceptabil să tragi o asemenea concluzie, nu-i așa?

În realitate un review al CDC care a făcut însă eforturi deosebite de a clarifica legătura dintre vaccinuri și diabet a concluzionat:

Rezultatele studilui nostru precum și preponderența dovezilor epidemiologice nu susțin o asociere între vreunul dintre vaccinurile recomandate și vreun risc crescut de diabet de tip 1. Sugestiile cum că riscul diabetului ar putea fi alterat de schimbări în programul de vaccinare sunt de asemenea nefondate. [23]

Concluzii

Cartea Christei Todea-Gross ignoră munții de dovezi pe care i-a acumulat vaccinarea, manipulează informația oferită părinților, inventează probleme și citează în afara contextului și creează panică printre părinții neinformați.

Sursele de informare ale cărții sunt hilare: diverși propovăduitori antivaccin, medici care pot fi numiți cu lejeritate șarlatani, site-uri conspiraționiste unde extratereștrii conviețuiesc cu cele mai recente crize paranoice antisistem, filmulete de pe youtube și niște studii științifice alese cu mare grijă să nu cumva să deranjeze narațiunea generală.

Partea cea mai tristă la această carte este că e scrisă de un medic, un medic care teoretic a trecut prin mulți ani de școală, a învățat să analizeze dovezile și calitatea lor. Din păcate, capacitatea de analiză critică pare să se fi defectat, astfel încât autoarea admite o singură cauză pentru majoritatea bolilor din lume: vaccinurile.

Și dacă ar avea dreptate aș spune că a revoluționat lumea tot ce știm despre medicină și că merită premiul Nobel pentru Literatură, Medicină și Fiziologie în același timp.

Dar nu e cazul, pentru că această carte conține doar informații de proastă calitate, ridicând în slăvi cercetarea și cărțile unor șarlatani (Andrew Wakefield fiind exemplul ideal).

O astfel de carte, scrisă nu pentru a aduce informație echilibrată ci parcă pentru a cauza panică și teamă nefundamentată în rândurile părinților face extrem de mult rău. De ce pot eu să demontez în câteva articole o lucrare pentru care autoarea a avut tot timpul din lume în aprofundarea documentării.

Chiar și așa, trupa antivaccin va ridica aceasta carte în slăvi. Și mulți părinți o vor citi și vor decide că vaccinarea de care au beneficiat ei și părinții și bunicii lor este brusc cel mai mare rău de pe pământ.

Dar această carte, autoarea ei precum și toți cei care o promovează vor fi responsabili moral pentru următoarele epidemii, următoarele complicații ușoare sau grave și următoarele decese.

Mișcarea antivaccin este periculoasă, ignorantă, complet distanțată de realitate și dovezi științifice, cu multiple probleme de etică, dornică de promovare a terapiilor alternative periculoase, motivată de profit și cel mai grav responsabilă de decese și vieți distruse în întreaga lume.

Resurse

  1. O carte care va ucide
  2. http://insulaindoielii.ro/tag/christa-todea-gross/
  3. Cum s-a transformat o carte obscura in biblia miscarii anti vaccin din Romania