Anti-vaccin

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

Mișcarea anti-vaccin este o modă irațională care promovează respingerea și dezinformarea cu privire la vaccinuri. Mișcarea învinovățește vaccinurile sau ingredientele lor pentru diverse probleme de sănătate ale omului modern, în special în rândul copiilor (fiindcă astfel manipulează emoțional tinerele mămici să li se alăture).

Dezinformări anti-vaccin

ProTv

La ProTv, în cadrul emisiunii „România Te Iubesc” din 09.06.2013 a fost prezentat un reportaj despre vaccinuri, unde fără menajamente li s-a oferit o platformă unor militanți anti-vaccin precum Cacovean Adrian, Felicia Popescu sau Ditta Depner să-și prezinte punctul de vedere, având opoziție doar „de ochii lumii”.

Au folosit niște povești triste pentru a submina încrederea în vaccinuri. Totul a fost perfect intenționat și în ciuda spoielii de ”corectitudine jurnalistică” emisiunea a fost de toată jena. [1]

Detalii despre problemele reportajului pot fi explorate mai jos:

  1. http://insulaindoielii.ro/2013/06/14/romaniateiubesc1/
  2. http://insulaindoielii.ro/2013/06/14/romaniateiubesc2/

Comentatorul „adi” descoperă următoarele legături între persoanele implicate în realizarea emisiunii și persoanele promovate în cadrul acesteia: [2]

Din autobiografia Ancăi Nastasi, de pe site-ul ProTv, citim că:

„Am stat acasa exact 4 zile. Apoi mi s-a oferit postul de producător de ştiri, la o televiziune locala din Braşov. Am lucrat acolo până cand mi-am dat seama că pot mai mult. Mi-am făcut bagajele şi am venit la Bucureşti, pe 1 martie 2005, să fiu corespondent la ştirile Pro Tv.”

Ditta Depner a fost unul din personajele principale în două emisiuni antivaccin făcute la Brașov, anul ăsta: – „Povești din Brașov” Nova TV – realizator Cornelia Crevean 19.01.2013 – „Subiecte Grele” RTT – realizator Petronela Rotar 05.03.2013

După ceva căutări pe Facebook vedem: Ditta și Petronela Rotar sunt prietene pe FB din februarie 2013 Ditta și Cornelia Crevean sunt prietene din iulie 2011 Ditta și Anca Nastasi – prietene din iulie 2011 Deci la Brașov Ditta avea ceva prietene care puteau face pentru ea niște emisiuni antivaccin. Nu știu exact Anca Nastasi la ce televiziune a lucrat, dar: Anca Nastasi si Cornelia Crevean – prietene din iunie 2011 Anca Nastasi si Petronela Rotar – prietene din martie 2013 (în aceeși perioadă cu difuzarea emisiunii)

Până aici pot specula că: Anca Nastasi și Cornelia Crevean erau colege de pe vremea când Anca lucra la Brașov. În 2011 a apărut probabil și Ditta sau cine știe or fi fost toate colege la același liceu.

După emisiunea anti-vaccin din martie, realizatorul Petronela Rotar face cunoștință cu Anca Nastasi.

Bun, până aici ideea e că Anca Nastasi nu a început de o lună, două cercetarea vaccinurilor, ci avea cât de cât idee despre subiect măcar prin Ditta.

Când a fost Săptămâna Europeană a Vaccinării televiziunile au cam duduit cu importanța vaccinurilor, cu reportaje pro-vaccinare, cu anunțarea introducerii celor două noi vaccinuri, anti-HPV, anti-pneumococic, cu Andreea Marin. A curs mult sânge în rândul vacciniștilor, iar unii s-au autosesizat și au trimis ceva plângeri pe la televiziuni că „cealaltă” tabară n-a primit spațiu în timpul acestor campanii. Nah, nu se pot abține și-și declară intențiile prin secțiunile adresate comentariilor.

În mai 2013, Anca Nastasi face cunoștință pe Facebook cu Felicia Popescu și Dr. Cacovean, adică în luna când se realizează emisiunea.

Să fie astea doar coincidențe? S-a gândit oare Anca Nastasi doar la rating când dacă te uiți în urma anti-vaccinismul nu-i era străin și nici nu-i crea repulsie? Speculez și spun că Ditta a venit cu soluția la problema antivacciniștilor, spațiul necesar să debităm nonsensurile, iar numele ei a fost Anca Nastasi.

(Emisiunea asta ar fi avut o reală valoare dacă ar fi urmărit cazurile de „becegită” și dacă ar fi investigat și posibilul malpraxis în cazul acelui deces. Nu a rezolvat nimic pentru acei părinți și sper să realizeze ei înșiși că dramele lor au fost folosite cinic pentru ca unii să se vadă vorbind la televizor).

Și mai urât ar fi dacă emisiunea a fost doar un favor așa între prietene, când te gândești că urmările le vom vedea în ani următorii pe site-ul who.int

Procesul din Italia

Unul din „argumentele” invocate de cei anti-vaccin care nu se bazează exclusiv pe surse conspiraționiste, este un proces din Italia în cadrul căruia un judecător a decis în 2012 că „Vaccinul ROR cauzează autism”. Unul din argumentele principale invocate la acel proces era studiul discreditat al lui Andrew Wakefield.

Ministerul Sănătății din Italia a atacat această decizie, iar pe 13 februarie 2015 s-a dat o decizie definitivă. Decizia acestui apel constă în faptul că se respinge decizia Tribunalului din Rimini. Curtea de Apel l-a numit ca expert pe dr. Vittorio Lodi care a explicat că studiul lui Wakefield a fost unul fraudulos și discreditat de comunitatea științifică, că există dovezi medicale solide care arată că nu există o cauzalitate în ROR și autism și că nu e suficient să existe doar corelația temporală dintre administrarea vaccinului și apariția primelor simptome ale autismului. [3]

„Vaccinul hexavalent retras în jumătate din Europa, în România nimeni nu zice nimic!”

Un site plin de alte conspirații publică un articol cu titlul „Vaccinul hexavalent retras în jumătate din Europa, în România nimeni nu zice nimic!”.

În realitate, era vorba de retragerea unor loturi. Un comunicat din 2014 din partea GSK, ca răspuns la adresa articolului conspiraționist, clarifică situația: [4][5]

Legat de informatiile eronate aparute in mediul online, privind retragerea produsului Infanrix hexa, GSK mentioneaza faptul ca pe piata din Romania nu a fost distribuita nicio doza din produsele mentionate. De altfel, retragerea mentionata in articol s-a intamplat in 2012. Singura serie aflata in Romania, care facea obiectul alertei rapide de atunci, apartinea produsului Infanrix-IPV+Hib.
Cu peste 48 de milioane de doze distribuite de la lansarea sa (vaccinul a fost aprobat in Uniunea Europeana in anul 2000), Infanrix hexa este in prezent dispobinil in 22 de tari din Europa, fiind de asemenea aprobat in 95 din intreaga lume.

Era vorba de retragerea unor loturi, existând îngrijorări privind contaminarea, nu de retragerea unui tip de vaccin. Loturile au fost retrase și de la noi, pentru asigurarea siguranței copiilor.

Fantoma poliomielitei

Fantoma poliomielitei este un clip pseudoștiințific distribuit de Piersicuța și compania.

Ipoteze discreditate în anii '50 sunt prezentate ca ultima descoerire, graficele sunt contruite din bucăți (să se potrivească), iar bolile sunt confundate între ele.

Pe scurt, aflăm că poliomielita este produsă în același timp de zahăr, de DDT, de pesticide în general, nu există, este meningită, este paralizie acută flască, prevalența a scăzut în anii '50, prevalența n-a scăzut în anii '50, vaccinurile au fost infectate cu virusul cancerigen SV40, iar virusurile nu există și n-avem de ce să ne facem griji. [6]

Imunizarea nu e invulnerabilitate

Multe din sloganurile anti-vacciniștilor se bazează pe o caricatură a imunizării, conform căreia imunizare înseamnă invulnerabilitate. Un anti-vaccinist ar putea spune: „De ce reprezintă un pericol oamenii nevaccinați pentru ceilalți? Parcă trebuiau ca cei vaccinați să fie imuni. Și de la cine să ia boli, de la cei vaccinați?”.

Toate aceste sloganuri menite să dezinformeze prezintă imunizarea drept invulnerabilitate. În realitate, imunizarea stimulează producerea de anticorpi dar asta nu înseamnă că brusc, persoana vaccinată va deveni invizibilă pentru agenții patogeni și invulnerabilă la aceștia. Scade probabilitatea contactării bolii, iar în cazul contactării, se va dezvolta o formă mai ușoară. Dar de preferat este să nu faci boala defel.

Categorii de risc crescut sunt copiii prea mici ca să fie vaccinați, persoanele cu imunitatea compromisă, care iau medicamente imunosupresoare.

HPV

Militanții anti-vaccin s-au opus campaniei de vaccinări anti-HPV. Între timp, studiile au confirmat eficacitatea vaccinului: „Studiu: prevalența HPV-ului a scăzut în rândul adolescentelor, în urma vaccinării.” [7]

Afirmația cum că Gardasil ar cauza probleme ovariene a fost de asemenea infirmată. [8]

Sindromul hemolitic uremic

La începutul anului 2016, a avut loc „criza copiilor din Argeș”, un număr neobișnuit de mare de bebeluși fiind internați cu sindrom hemolitic uremic provocat de E. coli. Anti-vacciniștii nu au ratat ocazia și au dat vina pe vaccinuri, ajungând să afirme că autoritățile le „ascund adevărul” și că „se fac experimente pe copiii români” [9].

Atât Ministerul Sănătății cât medici reali apăruți în mass media au infirmat ipotezele.

Comunicatul Ministerului Sănătății:

Referitor la ipoteza aparută în mass -media referitoare la corelarea vaccinurilor administrate copiilor și cauza imbolnăvirilor, această eventualitate este exclusa din urmatoarele considerente:

· Copiii au vârste diferite, intre 5 luni si 1 an si 7 luni, doar doi fiind vaccinați în luna ianuarie (unul cu vaccin hexavalent si altul cu ROR)

· Din loturile de vaccin administrat in judetul Argeș au fost vaccinați și copii din alte judete

· Nu exista nici o informatie de natura stiintifica privid asocierea dintre vaccin si SHU. [10]

Doctorul Ovidiu Limoncu, medic specializat în nefrologie pediatrică, a tratat de-a lungul timpului zeci de copii cu sindrom hemolitic uremic:

„Vaccinul nu are niciun fel de legătură cu E.coli. Sunt unii care se agită împotriva vaccinării, se leagă de orice articolaș. Categoric nu. Părinții ar trebui să își vaccineze copiii. Am văzut trei copii care au murit de tetanos în chinuri groaznice. Cei care fac campanii împotriva vaccinării sunt niște inconștienți”, a spus Ovidiu Limoncu. [11]

Emisiunea TVR „Starea nației” a avut invitat un medic care a explicat originile sindromului hemolitic uremic și a infirmat ipoteza vaccinului ca sursă. [12]

Vlad Mixich a scris un articol în care a documentat procesul de dezinformare, pe Hotnews. [13]

Site-ul de umor Pitici Gratis i-a ironizat pe anti-vacciniști. [14]

Reprezentanți

În România, mișcarea Anti-Vaccin este reprezentată de personaje ca:

Resurse