Acidofobie

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

Foarte multă pseudoștiință nutrițională se bazează pe noțiunea că la aciditatea organismului este sursa a numeroase boli (inclusiv cancerul). Astfel, șarlatanii recomandă diete pentru „alcalinizarea” organismului, promițând vindecarea bolilor. Fără simțul ridicolului, pseudosavanții afirmă inclusiv că consumul unor substanțe acide poate crește alcalinitatea organismului. De exemplu, „acidul citric natural” de fapt alcalinizează, după ei, fiindcă-i natural.

E plin internetul de guru nutriționiști care au făcut „research” pe cont propriu și au devenit experți în medicină și nutriție. Ciocanul lor preferat cu care bat toate cuiele: acidofobia. Afirmă cu certitudine că ei cunosc sursa tuturor bolilor și aceasta este întotdeauna mâncarea care ar crea un mediu acid în care se dezvoltă boli. În realitate, lucrurile nu stau nici pe departe așa. Nu putem să ne modificăm pH-ul sângelui după bunul plac, iar în mare parte, cam tot ce se scrie în cercurile pseudosavante despre diete alcaline și acidoză este nonsens.

Se afirmă că prin dietă îți poți modifica pH-ul sângelui într-un mod măsurabil și că odată ce ajungi la 8.4, organismul începe să omoare celulele canceroase [1]. Este evident de aici că se afirmă că poți scăpa de cancer cu certitudine dacă îți scazi pH-ul sângelui. Tot implicit se afirmă că dacă medicii nu le spun acest Adevăr pacienților, ei mint prin omisiune și ar fi vinovați de moartea lor.

Limitele pH-lui normal în sânge se află în intervalul 7.38 - 7.42, iar cele vitale între 6.8 - 7.8. pH-ul e strict ținut în frau de organism. Dacă pH-ul scade sub 7.38 se realizează imediat eliminarea renală a ionilor de H la schimb cu K. Deci sunt slabe șansele ca un pH acid să determine cancer, înainte de a te omorî prin alte metode.

Referințe

  1. pH balance pseudoscience
  2. Your Friday Dose of Woo: Acid, base, or woo?
  3. Alkaline diet
  4. pH Quackery and Human Acid-Base Homeostasis