Veganism

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

Veganismul este o dietă sau un stil de viață bazat pe evitarea completă a produselor de origine animală. Cei care urmează diete vegane o fac fie din motive etice, fie din motive de sănătate. Printre veganii celebri din România se numără și Olivia Steer.

Sănătate

Din punct de vedere al sănătății, există tipare sănătoase atât pentru vegetarieni și vegani, cât și pentru omnivori. Desigur, există și reversul, adică sunt persoane atât vegetariene/vegane, dar și omnivore care se alimentează carențial. O dietă vegană nu asigură în întregime nevoile nutritive ale organismului, un exemplu evident fiind vitamina B12 care trebuie suplimentată, care suplimente provin cel mai des tot din produse de origine animală. Mai mult decât atât, este mai ușor să o dai în bară cu o dietă vegană decât cu una omnivoră. În cea vegană trebuie să te asiguri că într-adevăr obții substanțele de care ai nevoie, tu neputând să-ți dai seama dacă faci ceea ce trebuie. Îți dai seama doar dacă nu faci ceea ce trebuie și apar simptome (de exemplu când o întreba o fană pe Olivia Steer că de ce nu mai are ciclu). În dieta omnivoră trebuie doar să te asiguri că nu exagerezi cu produsele nesănătoase, de care de altfel nici nu ai nevoie.

Veganism militant

Există vegani care au adoptat pur și simplu acest stil de viață și se comportă ca înainte. Pentru alții, însă, veganismul a devenit pretext de comportament similar adepților unei secte.

  1. Gândire tribală (conceptualizarea oamenilor pe grupuri, cei din grup și cei din afară).
  2. Moralitate tribală (grupul nostru este mai bun decât celelalte și este singurul care deține adevărul).
  3. Prozelitism (este necesară propovăduirea adevărurilor grupului).

Pseudoștiință

Pentru a-și justifica decizia extremă de a elimina complet produsele de origine animală, mulți vegani promovează idei false despre nutriție și biologie.

Omnivor sau frugivor?

Prin diverse trucuri de argumentare, veganii vor susține că omul este în mod natural frugivor sau ierbivor, orice altceva decât omnivor. Acesta este un exemplu de apel la natură.

În realitate:

All the available evidence indicates that the natural human diet is omnivorous and would include meat.
Humans are classic examples of omnivores in all relevant anatomical traits. There is no basis in anatomy or physiology for the assumption that humans are pre-adapted to the vegetarian diet. For that reason, the best arguments in support of a meat-free diet remain ecological, ethical, and health concerns.
  1. https://www.vrg.org/nutshell/omni.htm
  2. http://www.beyondveg.com/billings-t/comp-anat/comp-anat-1a.shtml

Își poate omul lua toți nutrienții din plante?

Nu toți. Și ai de lucru ca să obții unii din nutrienții esențiali la care nici nu trebuia să te gândești dacă ai fi mâncat produse de origine animală [1]

B12

Nu există B12 în plante:

Vitamin B12 is generally found in all animal foods (except honey). Contrary to the many rumors, there are no reliable, unfortified plant sources of vitamin B12, including tempeh, seaweeds, and organic produce. One of the earliest studies conducted on vegans, from the U.K. in 1955, described significant vitamin B12 deficiency in the vegans with some suffering from nerve damage and dementia. [2]

Fiindcă plantele nu au nevoie de B12:

Unlike animals, most, if not all, plants have no B12 requirement for any function, and therefore have no active mechanisms to produce or store B12. When B12 is found in them it can be due to contamination which is not reliable. Many seaweeds have been shown to have B12 analogues. Most seaweeds are macroalgae, which are technically not plants. Some macroalgae contain an enzyme that can use cobalamin, but also have an enzyme with the same function that does not require cobalamin in case it is not present. These macroalgae do not make their own cobalamin, but rather have a symbiotic relationship with cobalamin-producing bacteria (1). Note that I am purposefully using the term "cobalamin" rather than "vitamin B12" because it is not clear if these cobalamins are active vitamin B12 in humans. [3]

Ești năpădit de boli dacă mănânci carne?

Invocând Studiul China și alte articole din rețeaua de site-uri vegane, veganii militanți îți vor explica cum consumul de carne te predispune la o viață scurtă și nesănătoasă. În realitate, atât o dietă omnivoră cât și una vegană pot fi sănătoase sau nu, în funcție de cum le practici.

Problemele de sănătate asociate consumului de carne de către vegani sunt cel mai des cauzate de consumul excesiv de carne, preparat necorespunzător și nu se aplică consumului rezonabil.

Vezi și

  1. Studiul China
  2. Olivia Steer

Resurse

  1. http://rationalwiki.org/wiki/Veganism