Terapia florală Bach

From Pseudoștiința
Revision as of 20:55, 23 April 2016 by Admin (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Remediile florale Bach (se citeste „baci”) sunt soluții din alcool și apă. Apa conține diluții foarte ridicate de material din flori, realizate pe baza unor principii puse la punct de Edward Bach, un homeopat britanic.

Bach era de părere că bolile sunt cauzate de conflicte între scopurile sufletului și acțiunile și perspectivele personalității. Acest război interior, după Bach, duce la stări negative și la „blocaje energetice” despre care se crede că produc o lipsă de „armonie” și finalmente la boli psihice.

Bach a inventat remediile intuitiv, bazându-se pe o presupusă legătură psihică cu plantele, și nu prin cercetare bazată pe metode științifice. Dacă Bach resimțea o emoție negativă, își trecea mâna pe deasupra diverselor plante, iar dacă una din ele înlătura emoția, îi atribuia acesteia puterea de a vindeca acea problemă emoțională. Își imagina că lumina de dimineață care trecea prin picăturile de rouă de pe suprafața petalelor putea transfera puterea vindecătoare a florii în apă, așa că colecta acele picături și le conserva în alcool pentru a produce o „tinctură-mamă”, ce urma să fie diluată și mai mult înainte de utilizare.

Deși diluțiile sunt tot atât de mari ca în homeopatie, terapia florală Bach nu este o terapie homeopată întrucât diferă în ceea ce privește principiile explanatorii. Nu este invocată așa-zisa „lege a similitudinii” pentru a determina diversele presupuse efecte ale soluțiilor, ci acestea erau obținute „intuitiv”.

Studii

Niciun studiu controlat placebo nu a reușit să demonstreze eficacitatea remediilor florale. Studiile clinice cele mai de încredere nu arată nicio diferență între remediile florale și placebo. [1][2]

Resurse

  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Bach_flower_remedies