Terapia Gerson

From Pseudoștiința
Revision as of 20:36, 25 May 2015 by Admin (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Terapia Gerson este fondată/creată de Max Gerson, un medic german ce a practicat în SUA. Gerson afirma că organismul se umple de sodiu prin fertilizanți, insecticide, erbicide și alte chimicale. Nu doar că se umple de sodiu dar de asemenea scade conținutul de potasiu din organism chestiune care schimbă metabolismul celulelor corpului cauzând cancer.

Evident dacă singura cauză a cancerului este un teoretic dezechilibrul între sodiul și potasiul din organism, soluția este reechilibrarea dintre aceste două substanțe. Haideți să luăm o mică pauză și să înțelegem enormitatea acestei afirmații. Cauzele simpliste și soluțiile banale sunt cel mai evident semn că avem de-a face cu o păcăleală dar haideți să urmăm firul până la capăt.

Ce propune terapia Gerson

Dieta

  1. 13 pahare de sucuri din morcovi/mere/frunze pregătite în fiecare oră
  2. 3 mese complet vegetariene
  3. fructe proaspete ca snacksuri
  4. Suplimente

Compuși de potasiu

  1. Soluție Lugol (iod în concentrație suficientă pentru a fi toxic)
  2. Vitamina B-12
  3. Hormon tiroidian
  4. Enzime pancreatice

Detoxifiere:

  1. clisme cu cafea

Istoria terapiei Gerson

Max Gerson, fondatorul terapiei a fost, cum am menționat, medic. Și, la fel ca majoritatea medicilor care au impresia că descoperă ceva miraculos, era bine intenționat. În anii ’30, deși se știa că multe boli sunt cauzate de diverse organisme invadatoare precum bacteriile, nu prea existau… soluții. Ne aflam cu mult înaintea descoperirii primelor antibiotice, astfel încât, soluțiile medicale erau speratul la mai bine, chirurgie, niște soluții analgezice și probabil ceva remedii complet inutile.

O mare parte a tratamentelor oferite de către medici în acea perioadă însemnau practic schimbarea dietei, după îndemnul lui Hipocrate – mult îndrăgit și în prezent – ”lăsați mâncarea să vă fie medicamentul și medicamentul să vă fie mâncarea”. Medicii asta făceau și având în vedere limitările timpului, probabil că era o idee bună.

Doctorul Gerson a dezvoltat o dietă pe care a promovat-o inițial ca și soluție anti-tuberculoză. Tuberculoza, fiind o boală ce afecta în general pătura săracă a populației era automat asociată cu o dietă de proastă calitate și prescrierea unei diete hrănitoare măcar ajuta bolnavul să se întremeze cât de cât. Nu îl salva prea des (cam 50% mureau in primii 5 ani după tratament) și tipurile de diete sugerate erau deseori dificil de urmat.

Dar iată, dornic să își ajute pacienții, Gerson împreună cu câțiva colegi au propus o nouă dietă. Succesul? Îndoielnic, desigur.

Dar după câțiva ani, dr Gerson ajunsese să declare că dieta lui vindecă nu doar tuberculoza și migrenele ci și cancerul.

Mutat în America și devenit cetățean american, Gerson continuă să declare că dieta lui vindecă mult temutul cancer.

A scris chiar și o carte, disponibilă și în România prin librării și cel mai rău, la Institutul Fundeni.

Cartea conține așa numitele experiențe ale doctorului Gerson pe 50 de pacienți cu cancer și probabil minunate descrieri ale modului în care i-a vindecat pe toți. Ipotetic, desigur.

Și așa a început totul.

În prezent terapia Gerson este vândută oamenilor disperați ca și soluția ideală împotriva cancerului, în special când acesta este în stagiul 4.

Dovezi

Institutul Național al Cancerului din SUA a revizuit cazurile prezentate de Gerson în cartea sa și a concluzionat că:

Raportările sunt note de caz extinse, cu radiografii ocazionale. Deși sunt făcute câteva încercări de follow-up, acestea nu sunt sistematice și de fapt sunt rapoarte anecdotice și conversații cu pacienții prin poștă sau telefon.

Un alt studiu preliminar condus între 1983 și 1984 a încercat să intervieveze pacienții ai clinicii Gerson din Tihuana, Mexic. Doar 18 din cei 38 de pacieni au rămas în studiu 5 ani sau până la deces, timpul mediu de supraviețuire a fost de 9 luni față de începutul studiului. Ceilalți 20 de pacienți nu au mai putut fi regăsiți. După 5 ani, 17 din cei 18 pacienți au murit, iar cel care încă trăia nu era vindecat. Studiul nu a fost perfect, asta trebuie recunoscut.

Alte studii reale, dublu orb, controlate, randomizate… nu prea sunt. E complet nemaiauzit pentru o terapie atât de populară, atât de ”miraculoasă” și atât de plină de ”rezultate” să nu aibă studii.

În lumea reală, diverse combinații de medicamente folosite în chemoterapie sunt testate pentru eficiență chiar și după ce sunt pe piață, dar această terapie, permisă doar în anumite cazuri

După ce Max Gerson a murit, fiica lui, Charlotte Gerson a preluat conducerea clinicii din Tijuana și a promovării terapiei Gerson. A publicat cărți, e prezenta la conferinte, sponsorizează documentare și în general se ocupă cu promovarea ideii că terapia Gerson e bună la ceva.

Ce nu a făcut niciodată Charlotte Gerson este să contribuie cu date complete, corecte metodologic, fără greșeli, la studierea acestei miraculoase diete. Informațiile publicate de angajații ei sunt considerate de proastă calitate de către cercetători. Deși dieta este relativ cunoscută puține persoane reușesc să o urmeze cu succes, fiind desosebit de drastică.

Ba mai mult, Institutul Gerson (condus de Charlotte Gerson) a făcut și un film în ridicau în slăvi dieta Gerson prezentând povești ale pacienților. Posibil să îl găsiți, nu e decât propagandă.

Cartea și documentarele ce discută despre terapia Gerson insistă că ”big pharma” încearcă să ascundă adevărul legat de această terapie. Conspirația a fost pornită chiar de Max Gerson care s-a crezut tot timpul un persecutat în timp ce inista că dieta lui tratează trei boli cu cauze diferite.

Nu e nimic de ascuns de fapt, e doar o dietă banală plus niște clisme. Dar nu și-a dovedit vreodată funcționarea într-un context științific.

Popularitatea

De ce este populară această dietă?

Ca multe alte soluții anti-cancer dieta Gerson se bazează pe o premisă greșită, respectiv ideea că după ce cancerul a fost descoperit e încă timp să lupți împotriva lui prin dietă.

Se știe de multă vreme că anumite alimente pot crește riscul de cancer (de exemplu carnea roșie in exces, mâncărurile foarte sărate sau foarte grase). Dar ce înseamnă asta în realitate? Că după zeci de ani de mâncat dezechilibrat și cu aportul unor altor factori – genetici, de mediu – există o probabilitate crescută de a face cancer. Nu e o certitudine, e chiar foarte departe de asta. Dacă riscul produs de genetică nu ”ajută” dieta, dacă mediul e mai bun decât al majorității aceste numere ale probabilității se schimbă intens.

Știți cum la fiecare drum parcurs cu mașina există un risc destul de mare de accident? O probabilitate, ca să folosim aceleasi cuvinte, Să presupunem că această probabilitate ar fi de 1/5000 de drumuri. Presupunând un om care merge zilnic cu mașina rezultă că i-ar trebui aproximativ 13 ani pentru a avea un accident (mortal sau nu, nu are importanță). Dar dacă la fiecare 10 drumuri șoferul nostru ipotetic ia o gură de vodcă probabilitatea de accident crește vertiginos.

Când șoferul se află în acele secunde dintre momentul în care mașina a deraiat și momentul în care se apropie de stâlp îl va ajuta cu ceva să jure că nu va mai bea vodcă niciodată?

În același fel, dietele speciale (agreate cu medicul specialist) pentru pacienții diagnosticați cu cancer pot face bine. În sensul că, măcar nu fac rău. Un organism aflat în tratament atât de agresiv precum cel dedicat cancerului va avea nevoie de hrană de calitate, diversificată și care să ajute corpul să se întremeze.

Dar, la fel ca promisiunea de a nu mai bea vodcă în mijlocul unui accident, nu prea mai face mare lucru pentru a curăța organismul de boală. Poate dacă tratamentul clasic are succes, dieta să ajute în a te păstra sănătos pentru că acum nu mai faci excesele anterioare. Dar nu există nici o dovadă că vreo formă de cancer poate fi tratată prin vreo dietă specială.

Cancerul este o afecțiune multifactorială, adică are multe cauze și doar unele dintre ele cunoscute.

Și atunci de ce ne-am amăgi cu ideea că putem rezolva o problemă complexă cu o soluție simplă precum schimbarea dietei?

Terapia Gerson este o minciună, o păcăleală și o fraudă iar cei care o promovează sunt fie interesați financiar, fie prost informați.

Pe scurt

Terapia Gerson nu a dovedit că este utilă bolnavilor de cancer.

Terapia Gerson este un regim de tratament care poate să facă rău bolnavilor de cancer.

Terapia Gerson este o terapie scumpă, nedovedită și fără un mecanism clar de acțiune.

Terapia Gerson este promovată pentru a profita de frica și disperarea bolnavilor de cancer deși nu a dovedit că este funcțională.

Terapia Gerson poate sărăci un bolnav și familia lui fără să ofere nimic în schimb.

Per total, terapia Gerson este o minciună sfruntată, o păcăleală abusrdă.

Bolnavii de cancer au nevoie de sprijin și susținere pentru a se face bine. Cancerul nu este o condamnare la moarte datorită eficienței medicamentelor moderne.

Din păcate însă, pacienții sunt asaltați cu pseudo-terapii și soluții miraculoase care nu îi vor ajuta dar le vor face rău sau îi vor îndatora.

Resurse

  1. Cancer, terapii alternative și șarlatani – Partea 1- Terapia Gerson