Suflet

From Pseudoștiința
Revision as of 14:19, 11 June 2015 by Admin (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Sufletul este un termen menit să desemneze o presupusă natură nefizică (sau supranaturală) a omului. El desemnează un fel de „fantomă invizibilă”, care plutește în jurul organismului biologic și care conține tot ceea ce îl face uman. Sufletului îi este atribuită capacitatea de a avea sentimente și senzații (qualia).

Ocazional, întregul fenomen al vieții este pus în cârca sufletului, ca și cum fără suflet, organismele biologice ar fi inerte, dar sufletul le insuflă viața. Cei care sunt adepții acestei viziuni, își închipuie viața ca pe o substanță distinctă, care anmează corpul tot așa cum gazul umflă jucăriile gonflabile.

Moartea este echivalată cu „plecarea” sufletului, adică deplasarea lui din preajma organismului într-o altă locație.

Din cauza faptului că oamenii au fost deprinși cu ideea că sufletul este cel care deține capacitatea de a avea senzații, confundă „a nu crede în existența sufletelor” cu negarea sentimentelor sau ceva similar de ridicol. De exemplu, când spui cuiva deprins cu ideea că sentimentele provin din suflet că nu crezi în existența sufletului, ei se miră și întreabă „dar cum, n-ai sentimente? nu poți iubi?”. Păi ba da, dar nu avem niciun motiv să credem că trăirea acestor senzații depinde de existența a ceva separat de lumea fizică.

Chiar dacă ar exista un factor necunoscut implicat în structura și funcționarea lumii vii, nu avem niciun motiv să credem că acesta ar avea vreo legătură fix cu ideile celor care cred în suflete. Toate indiciile de până acum ne arată că ființele vii sunt organisme biologice deosebit de complicate, apărute ca rezultat al evoluției, nu marionete celulare mânuite de fantome invizibile. Toate trăirile, sentimentele, senzațiile par a fi rezultatul activității creierului.

Sufletul și „viața de după moarte”

Unii au impresia că dacă cred în suflet, cumva această credință le oferă speranța vieții după moarte. Dar existența sufletului și viața de după moarte sunt două lucruri total diferite, care pot fi combinate, logic, în următoarele moduri:

  1. Există suflet și există viață dincolo de moarte.
  2. Există suflet, dar nu există viață dincolo de moarte.
  3. Nu există suflet, dar există viață dincolo de moarte.
  4. Nu există suflet și nu există viață dincolo de moarte.

Sufletul nu explică nimic și nu ajută la nimic. Cine chiar simte că are nevoie să creadă în continuarea vieții după moarte, își poate imagina scenarii care nu implică postularea existenței sufletelor.

Resurse

  1. http://rationalwiki.org/wiki/Soul