Roșie

From Pseudoștiința
Revision as of 10:44, 27 May 2016 by Admin (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Roșia este o plantă perenă, crescută adesea în climate temperate ca o plantă anuală, atingând frecvent între 1 și 3 metri înălțime, cu un trunchi mai mult ierbos, care crește de cele mai multe ori, ca orice altă plantă cățărătoare, pe tulpinile altor plante, pe bețe sau garduri.

Roșii din comerț

În ultimii ani, în internetul românesc, roșiile „din comerț” au fost supuse unei campanii de demonizare. Ba că n-ar avea gust, ba că ar fi dăunătoare sănătății.

Gust

Soiurile destinate comerțului sunt adesea culese înainte să ajungă la maturitate, pentru a nu se strica în condiții de transport pe distanțe lungi și de păstrare în depozite și la raft, până când ajung în farfurii. E normal ca pentru transportul pe distanțe lungi să fie preferate roșiile care n-o să ajungă la destinație sub formă de bulion.

În mod normal, bazându-te pe roșiile din grădini, ai putea să le mănânci doar într-o singură perioadă din an. Așa, dacă vrei roșii 24 din 24 în tot timpul anului, e normal să-ți vină de departe când afară e zăpadă și ger.

Unul alt motiv pentru care soiurile comerciale de roșii au alt gust decât cele din grădină e că înmulțirea selectivă pentru culoare uniformă le-a făcut să piardă o genă responsabilă de cantitatea crescută de zahăr.

A new study reveals that decades of breeding the fruits for uniform color have robbed them of a gene that boosts their sugar content. http://news.sciencemag.org/biology/2012/06/how-tomatoes-lost-their-taste

De asemenea, mirosul contribuie semnificativ la percepția gustului. Așa că o roșie cumpărată din piață, care poate are și o bucată din coada și tulpina de care era agățată roșia, va contribui la mirosul din jurul mesei, în momentul consumului, iar asta o să-ți îmbunătățească și percepția gustului.

Și așteptările contribuie la percepția gustului. Este un fapt cunoscut că așteptările față de un rezultat vor tinde să coloreze percepția acelui rezultat. Dacă te aștepți ca roșiile de magazin să fie lipsite de gust, așteptările o să afecteze în mod negativ calitatea experienței. Practic, cei care ți-au spus că roșiile de cumpărat sunt rele ți-au afectat posibilitatea de a te bucura de ele, în cazurile în care chiar erau niște roșii reușite.

Organisme modificate genetic

Un mit urban foarte răspândit e că roșiile „de cumpărat” sunt lipsite de gust pentru că ar fi vorba de „organisme modificate genetic”. În realitate, majoritatea roșiilor de seră nu sunt soiuri produse prin modificare genetică în laborator!

Nu există niciun motiv real ca OMG-urile să fie în mod necesar „lipsite de gust”. Oamenii care cred asta, probabil au impresia că rolul modificării genetice e să îi facă în ciudă cumpărătorului, stricând gustul mâncării. Când, de fapt, rolul modificării genetice e să îmbunătățească valoarea economică a produsului, deci ne-am aștepta că dacă s-ar lucra la gustul roșiilor, să se facă tocmai în direcția cealaltă.