Psihanaliză

From Pseudoștiința
Revision as of 19:50, 15 June 2015 by Admin (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Psihanaliza este o abordare privind înțelegerea psihologiei și comportamentului uman. A fost dezvoltată în anii 1890 de către Sigmund Freud. Abordarea poate fi separată în trei elemente de bază: analizarea funcționării minții și a modului în care gândesc oamenii; dezvoltarea de teorii despre comportamentul uman, pe baza acestor analize; folosirea acele analize și teorii în dezvoltarea de tratamente pentru bolile mintale.

Principala problemă cu psihanaliza este că subconștientul este o cutie neagră. Unii consideră că orice afirmații făcute în numele psihanalizei sunt nefalsificabile. Alții consideră că psihanaliza este falsificabilă, a fost falsificată și că este inconsecventă cu teoriile și descoperirile cele mai de actualitate ale științelor cognitive.

Nefalsificabilitate

(de tradus) Karl Popper noted that psychoanalysis, including Freud's notion of the Oedipus complex, is pseudoscientific because it seems to explain everything and does not leave open the possibility of error. Even contradictory behaviors are appealed to in support the Oedipus complex. [1]

Referințe

  1. http://rationalwiki.org/wiki/Psychoanalysis
  2. http://www.personalityresearch.org/psychoanalysis.html
  3. http://skepdic.com/pseudosc.html