Paranoia alimentară

From Pseudoștiința
Revision as of 22:54, 23 April 2016 by Admin (Talk | contribs)

Jump to: navigation, search

Paranoia alimentară este o temă comună site-urilor conspiraționiste. Este vorba de blamarea unor anumite tipuri de alimente, cel mai des pe baza unuia sau mai multe dintre următoarele criterii:

  1. Chimiofobie (dacă alimentele conțin „chimicale” sau E-uri).
  2. Alimentele din supermarketuri. Deși supermarketurile ne-au ușurat viața și au adus un nivel de confort greu de egalat vieților noastre, oamenii par să accepte fără mari probleme ideea că supermarketurile le doresc răul și vor să-i îmbolnăvească și să-i omoare.
  3. Alimentele de import. Aici se face apel la șovinismul de fundal al românilor și la alte porniri din nișa naționalistă.
  4. Alimentele produse de firme mari. Aici se face apel la anti-capitalismul specific pentru două generații diferite. Pe de o parte, nostalgicii după perioada comunistă, iar pe de altă parte tinerii idealiști în căutarea unei cauze pentru care să se revolte.
  5. Alimentele care conțin organisme modificate genetic.

În realitate, aceste criterii sunt invalide (adică nu ne informează cu adevărat referitor la efectele pe care le are hrana asupra organismelor), iar majoritatea alimentelor blamate nu sunt semnificativ diferite de echivalentul lor lipsit de criteriul blamat. Pe scurt, n-o să murim dacă le consumăm în cadrul unui regim de viață rațional.