Ovidiu Bojor

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

Ovidiu Bojor este un fitoterapeut român, autor al mai multor cărți de fitoterapie. Toate convingerile sale pleacă de la premisa că natura funcționează perfect, și că problemele oamenilor de sănătate provin din îndepărtarea de ritmurile acesteia. Cum în realitate, sistemele evoluate din natură sunt sub-optime și niciodată în echilibrul și armonia ideală imaginată, o parte din convingerile lui Ovidiu Bojor nu au cum să fie valide. Se va observa mai jos că este adeptul unor idei chestionabile sau chiar false.

În general, pare o persoană bine intenționată, dar care, destul de des, alege să vadă doar ceea ce își dorește să vadă, adică lucrurile care sunt consecvente cu imaginea ideală a lumii pe care o are.

Convingeri

Mintea domină materia

Crede că mintea domină materia. În cadrul unui interviu pentru un site din Republica Moldova [1], a afirmat:

Oamenii depresivi usucă florile din jurul lor cu gândurile pe care le au. Universul e o oglindă. Dacă zâmbești, îți zâmbește și el!

Religie

Convingerile sale religioase par a fi panteiste:

Eu nu sunt religios, sunt credincios. Sunt anumite lucruri din religie cu care nu sunt de acord. De pildă, felul în care se spune în liturghie “Cu frică față de Dumnezeu să vă apropiați!” Cum adică? Spre Dumnezeu trebuie să te duci cu dragoste. Sau alta “și nu ne duce pe noi în is­pită”. Păi, nu Dum­nezeu ne duce în ispită, noi singuri ne ducem. Corect ar fi “și ferește-ne pe noi de ispită”. Eu nu cred nici în iad, iadul e pentru proști. Dumnezeu nu te arde cu smoală și nici nu te fierbe-n ca­zane! Dar pe unii oameni nu-i poți convinge să facă binele decât de frică! Cu timpul, m-am îndepărtat de lucru­rile astea, am învățat să comunic în­tr-un anumit fel cu natura și am înțeles că natura e Dumnezeu.

Dacism

Se consideră adeptul religiei dacilor:

Avem de partea noastră un bagaj ancestral: religia dacilor, pri­ma religie monoteistă, cu 5000 de ani înaintea iudais­mu­lui. Ce însemna ea? Un singur Dumnezeu și viață veș­nică! Dacii se bucurau la înmormântări și plân­geau când un nou născut era condamnat la viață. Ei știau ceva ce noi am uitat, că viața adevărată e din­colo.

A apărut la o emisiune a lui Daniel Roxin intitulată „Medicina dacilor” [2].

Protocronism

La emisiunea lui Roxin a afirmat că există dovezi cum că dacii ar fi practicat acupunctura:

În situl de la Mangalia s-au descoperit (...) și instrumente de mică chirurgie și ceea ce m-a surprins foarte mult s-au descoperit mici statuete cu punctele de acupunctură.

Crede și că „teritoriul patriei noastre este leagăn al vechilor civilizații Europene”

„Descoperirea atestată de Americani, primul Homo, să nu zicem Sapiens, Faber, s-a născut în Munții Banatului, 23 de milioane de ani a fost datat cu carbon radioactiv”

Etimologie

Crede că anumite nume de plante au origine dacică („moștenite de la strămoșii noștri, de la daci”). Printre acestea: bozul, zmeura, zada, zâmbru, pinus cembra, arnica montana, fagus, socul, mărul, ghințura, papaver.

Telepatie

Crede în telepatie, pe care o atribuie conectării la o „sferă a cunoașterii colective” (similară „subconștientului colectiv” al lui Jung). Crede că programele de parapsihologie ale diverselor servicii secrete ar fi demonstrat capacități telepatice în cazul unor cosmonauți americani și ruși.

Medicină

Medicină alternativă

Terapia florală Bach

În cadrul unui interviu menționează apreciativ Terapia florală Bach:

Edward Bach a avut o intuiție fantastică atunci când a instituit terapia lui cu flori. Florile au o sen­sibilitate extraordinară, care a fost deja dovedită de nenumărate experimente. Se știe azi că gândurile noas­tre le influențează direct. N-ați observat cum oamenii depresivi uscă florile din jurul lor cu gându­rile pe care le au? Am avea multe de învățat de la ele, dar în primul rând despre ce înseamnă dăruirea și jert­fa.
Medicină holistică

Crede că prin intermediul medicinei holistice / integrative se poate vindeca sau preveni orice boală.

Consideră că „e un semnal foarte bun” că „cel puțin 50% din americani au început să folosească numai alimente naturale, numai medicamente naturale”, „la fel ca și în țările europene”. Consideră și că „aceste produse naturale care ne întăresc capacitatea de imunitate a organismului ar trebui să fie compensate, la fel ca și chimicalele care înghit foarte mulți bani”.

Originea bolilor

Crede că majoritatea bolilor pleacă de la dezechilibre între mental, spiritual și fizic, și că majoritatea bolilor pleacă de la „stresul negativ”.

Medicina bazată pe dovezi

Folosește termenul alopat pentru a se referi la medicina bazată pe dovezi și în repetate rânduri își exprimă convingerea că aceasta mai mult dăunează decât ajută.

Antibiotice

Despre antibiotice, Ovidiu Bojor afirmă:

„Acum 40 de ani am luat atitudine împotriva antibioticelor și am fost foarte criticat în lumea științifică”. „În primul rând am plecat de la terminologie. Anti bios ce înseamnă? Împotriva vieții!” „Luați probiotice, întăriți-vă capacitatea de apărare a organismului, și atunci nu veți fi bolnavi! Avem această posibilitate să stabilim, cum ar fi Fâșia Gaza între bacterii și noi care ne invadează și, dacă trec această limită, pot să fie dăunători și atunci avem dreptul să ne apărăm cu diferite substanțe, dar cele mai bune antibiotice le găsim în natură, în uleiuri esențiale, care au un spectru bacterian extraordinar și mai au un avantaj, nu distrug flora utilă, bacteriană, din organism”
Vaccinare

La emisiunea lui Roxin, după ce Roxin și-a expus explicit poziția anti-vaccin și se plângea cum că copiilor li se fac prea multe vaccinuri, Ovidiu Bojor nu numai că nu l-a contrazis, ci a și adăugat că aceasta este „cea mai mare greșeală” (nu vaccinarea în sine, ci numărul mare de vaccinuri). Ulterior, și-a clarificat poziția zicând:

„Vaccinul scade rezistența autoimunitară a organismului uman. Abuzul! Acuma, nu trebuie să exagerăm. În primul an al vieții sau al doilea sunt câteva vaccinuri obligatorii care într-adevăr, trebuie făcute, dar două trei, să nu abuzăm.”

Chestionat de Roxin cu un „De ce trebuie?”, a început o explicație pe care n-a mai finalizat-o:

„Vedeți, mâncarea, alimentația, aerul, toate s-au schimbat față de acu 50 sau 100 de ani”.

Drept probe în favoarea convingerilor aduce anecdote personale:

„De zece ani nu am făcut gripă”. „De ce n-am contactat? Am Echinaceea, un vaccin natural inofensiv, care mă ferește în perioada de toamnă și primăvară de gripă”. „În familia mea două sau trei persoane n-au luat echinaceea și s-au îmbolnăvit în primăvara aceasta de gripă”.
Oncologie

Legat de subiectul oncologiei, Ovidiu Bojor nu crede în eficiența tratamentelor reale.

„Credeți că există vreun caz vindecat sută-n sută de cancer folosind citostaticele? Chimicale! Sunt și citostatice naturale, pentru care pledăm”.
„Bolile cronice se tratează din ce în ce mai mult prin prevenție, nu prin chimioterapie, nu prin roentgenterapie, nu prin industria această chimicală”.

Pseudoștiință

În emisiunea „Medicina dacilor”, Daniel Roxin a afirmat că Bruce Lipton ar demonstrat că poți să-ți rescrii ADN-ul și că Masaru Emoto ar fi dovedit că emoțiile afectează cristalizarea apei. Ovidiu Bojor nu l-a contrazis ci dimpotrivă, chiar l-a completat, adăugând că și muzica are același efect.

Pseudoștiință cuantică

Bojor crede că „memoria apei” și „memoria sării” ar fi fost „dovedite științific de fizica cuantică”, și că „fizica cuantică vine în ajutorul tuturor ce-am vorbit până acuma” (celelalte convingeri exprimate în emisiunea lui Daniel Roxin).

Descântece

Despre descântece, Ovidiu Bojor a afirmat la emisiunea lui Daniel Roxin că ar fi „preludiul psihoterapiei” și că „pot vindeca”.

Știința modernă

Despre știința modernă, Ovidiu Bojor afirmă:

„marea greșeală pe care o facem este că încercăm cu cele mai performante microscoape electronice sau acceleratoare care costă miliarde de lei să dovedim „bing bangu” și așa mai departe, vedeți, pentru acesta trebuie alt domeniu a cunoașterii, nu cel pentru lucrurile fizice, palpabile, pe cele cinci simțuri”

Resurse

  1. https://ro.wikipedia.org/wiki/Ovidiu_Bojor