Noua medicină germană

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

Noua medicină germană (cunoscută și ca Noua medicină germanică) este ideea conform căreia bolile (printre care și cancerul) sunt generate de către organism, în momentul în care persoana are un șoc emoțional („conflict”), iar vindecarea ar avea loc în momentul în care omul trece peste acele conflicte emoționale. A fost inventată de Ryke Geerd Hamer. În România, este promovată în principal de Crina Vereș și de Felicia Popescu. Pătrunderea ei în mediul universitar este o formă de deprofesionalizare.

Dacă la început teoria se rezuma la a „explica” și a „vindeca” diferite forme de cancer, în prezent adepții acesteia au generalizat-o, aplicând-o tuturor bolilor. Pe internet, prin grupurile de facebook ale NMG circulă un pdf care se substituie întregii științe medicale, unde fiecărei boli îi este asociat un conflict, indiferent de cauzele reale ale acelei boli (traume mecanice, infecții, viroze, etc.).

Noua Medicina Germană poate face victime. De ce? Datorită faptului că adepții NMG pretind că este un sistem de diagnosticare și vindecare complet, exhaustiv. Din perspectiva lor, ea oferă toate răspunsurile, deci orice alt tratament devine inutil. În lumea NMG, spitalele și medicii devin inutile, deci se poate renunța la ele fără regrete. În realitate, întreruperea tratamentului real poate avea consecințe dintre cele mai drastice asupra sănătății, printre care și moartea.

Opiniile specialiștilor

Majoritatea covârșitoare a experților pe plan mondial din domeniul cancerului care au auzit de Hamer (individul este un pseudosavant obscur, nu un „mare medic” cum îl ridică în slăvi adulatorii) resping categoric aserțiunile sale. Astfel:

  1. „Abordarea lui Hamer este una periculoasă, întrucât îi face pe pacienți să se complacă într-o falsă senzație de siguranță, astfel încât sunt privați de alte tratamente, eficiente.” (Societatea Elvețiană pentru Oncologie).
  2. „Nu există niciun caz de vindecare a cancerului de către Hamer care să fi fost publicat în literatura medicală, nici studii publicate în jurnale de specialitate. Relatărilor din cărțile sale le lipsesc datele adiționale care sunt necesare pentru evaluări medicale, iar prezentările investigațiilor sale la conferințe medicale sunt neconvingătoare din punct de vedere științific.” (Societatea Elvețiană pentru Oncologie, Institutul Elvețian pentru Cercetarea Aplicată a Cancerului)

Antisemitism

Având în vedere că întreaga teorie din spatele sistemului Noii medicini germane se bazează pe aserțiunile lui Ryke Geerd Hamer, este foarte relevant să fie adus la cunoștința oamenilor faptul că individul este un antisemit paranoic, care și-a justificat teoria, parțial, prin necesitatea combaterii medicinei „clasice”, care ar face parte dintr-un complot evreiesc împotriva albilor. Următoarele afirmații sunt bine documentate pe Wikipedia în limba engleză, cu surse și reprezintă convingerile lui Hamer:

  1. Chimioterapia și morfina sunt folosite în genocidul împotriva civilizației occidentale. Aceste tratamente nu sunt folosite în Israel, unde aproape nimeni nu moare de cancer.
  2. Acele hipodermice sunt folosite în timpul chimioterapiei pentru implantarea de cipuri conținând capsule cu otravă, care pot fi activate prin satelit pentru a ucide anumiți pacienți.
  3. Noua medicină este alternativa germanică la medicina clinică oficială, care face parte dintr-o conspirație evreiască de decimare a ne-evreilor.
  4. Există o conspirație evreiască internațională pentru suprimarea ideilor Noii medicini germanice
  5. Majoritatea oncologilor din Germania sunt evrei. În germania, niciun evreu nu este tratat cu chimioterapie.
  6. Oncologii evrei îi torturează cu chimioterapie pe toți pacienții ne-evrei, în timp ce pacienții evrei primesc tratamentul corect, bazat pe principiul Noii medicini.

Contra-argumente

Confundarea corelației cu cauzalitatea

"Povestind zilnic cu pacientii pe care ii trata de cancer, a constatat ca fiecare dintre ei a suferit un soc emotional puternic cu mai putin de un an sau maximum 2 in urma."

Logica este deficitară pentru că nu așa testezi ipoteze, nu ajunge doar să cauți elemente comune! Ipotezele se testează confruntându-le cu situații în care ar putea fi falsificate. Ipotezele care-s nefalsificabile (unde o să găsești oameni care în ultimii 1-2 ani n-au avut nici măcar o răbufnire emoțională?) sunt ipoteze care, logic vorbind, nu pot fi testate. Neputând fi testate, orice date aduci, nu ne oferă nicio informație despre valoarea lor de adevăr.

Teoretic ar putea exista o metodă de testare. Teoria Hamer zice că poate vindeca cancerul în urma rezolvării conflictelor. Dar ar trebui să fii naiv să crezi că sectanții vor accepta pur și simplu că tehnica lor magică nu funcționează și vor reveni la normalitate în momentul în care le mor pacienții. În cazul ipotezelor nefalsificabile care necesită „credință”, eșecul e pus în spinarea pacientului. Teoria e bună și când pacientul moare, el e de vină că n-a avut suficientă credință.

Nu știu cum gată oamenii 12 ani de școală sau studii superioare fără să fi auzit vreodată că corelația nu implică cauzalitate. Știți ce altceva au mai făcut oamenii ăia în ultimii 1-2 ani? Au respirat. Au mâncat. O grămadă de alte lucruri, toți bine, fără excepție. După ilogica practicată cu sârg de Martorii lui Ryke Hamer, asta e o dovadă că respectivele comportamente au provocat cancerul.

Grupul de Facebook

Există un grup de Facebook, administrat de Felicia Popescu (printre alții) unde are loc propovăduirea principiilor Noii medicini. A devenit o modă în cercurile amatorilor de medicină alternativă să mergi pe grup să încerci să-ți divineze unul din administratori sau unul din ceilalți membri care sunt „Adevăratele cauze” ale afecțiunilor de care suferi, adică ce conflicte ai avut.

Câteva exemple de discuții:

Noua stomatologie germană

O mamă disperată cere ajutor, întrebând cum să-și rezolve conflictele rămase în urma vaccinării copiilor, pentru a nu-i pica dinții:

singurul conflict care apare periodic este cel legat de vaccinurile celor doi baieti ai mei. eu nu am vrut sa le fac nici un vaccin, dar nu am fost singura care a luat aceasta hotarare. nu inteleg de ce trebuie vaccinat un copil perfect sanatos... cum as putea oare sa imi rezolv conflictul inainte sa raman fara dantura? (Dana Florina Cotop)

Apariția la știri

În 7-8 ianuarie 2016, grupul NMG a apărut la știri (Realitatea [1], Observator [2]) în urma deciziei unor părinți anunțată pe Facebook de a întrerupe tratamentul cu citostatice în cazul copilului lor, un băiat pe nume Rareș, bolnav de leucemie.

Referințe