Nestlé

From Pseudoștiința
Revision as of 14:39, 16 July 2015 by Admin (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Nestlé S.A. este o companie elvețiană multinațională. În jurul acestei companii s-au țesut teorii conspirative plecând de la afirmațiile CEO-ului, Peter Brabeck-Letmathe.

Afirmațiile controversate sunt următoarele:

"It’s a question of whether we should privatize the normal water supply for the population. And there are two different opinions on the matter. The one opinion, which I think is extreme, is represented by the NGOs, who bang on about declaring water a public right. That means that as a human being you should have a right to water. That’s an extreme solution.” The "other extreme", he said "says that water is a foodstuff like any other, and like any other foodstuff it should have a market value." He added, "Personally, I believe it's better to give a foodstuff a value so that we're all aware it has its price, and then that one should take specific measures for the part of the population that has no access to this water." [1]

Pe site-ul oficial al companiei, citim:

Mr Brabeck has been at the forefront of industry efforts to draw attention to water scarcity for years. [2]

Ce a zis omul? A zis că există două moduri de a vedea problema apei. Unul este de a o declara „un drept”, ca și cum a spune că „apa este un drept” ar fi suficient pentru a aduce apa în comunitățile care duc lipsă cronică de așa ceva. În realitate aceste afirmații din partea ONG-urilor rămân la nivel de declarații deoarece, pe de o parte, nu propun măsuri care ar putea fi luate, pe de altă parte, blochează ce măsuri concrete se pot lua.

Versiunea opusă este să conștientizezi că există un cost asociat apei, ca oricărui produs alimentar. Și fiind conștient că este vorba de o resursă care are asociat un cost, poți vedea precis ce anume ar însemna să ajungă să beneficieze de apă populația care în prezent nu are acces.

Conspiraționiștii au înțeles că Nestlé vrea să privatizeze accesul la resursele apă, adică să-i împiedice pe oameni să bea apă dacă nu le dau lor bani. Dar noi și în prezent plătim apa care ne vine la robinet, iar construirea și întreținerea rețelelor de alimentare cu apă potabilă necesită resurse, resurse care trebuie să vină tot de la noi. Reacția conspiraționiștilor arată că nu se dau în lături de la a dezinforma absolut gratuit.