Mintea domină materia

From Pseudoștiința
Revision as of 11:44, 3 September 2015 by Admin (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

„Mintea domină materia” este ideea conform căreia activitatea conștientă a creierului poate face ca organismul să depășească constrângerile sale naturale. Deși există perspective rezonabile asupra acestei formule, ea a fost aproape în întregime acaparată de susținătorii ideilor pseudoștiințifice, cei care vor să creadă că sunt posesorii unor puteri magice.

Nu este vorba de banalul fapt că creierul poate influența organismul (sub forma acțiunilor voluntare și conștiente, efectul stresului etc.). Este vorba explicit de influențe care transcend limitările impuse de biologia, chimia și fizica aflate la baza anatomiei umane (vindecări miraculoase, telepatie, telechinezie).

Pseudoștiință

Foarte multă pseudoștiință se bazează pe ideea conform căreia mintea este stăpâna materiei, pe care o poate controla prin mijloace nefizice. Tot aici intră și perspectiva conform căreia mintea este mai reală decât materia, sau că materia este creată de către minte, eventual făcându-se apel la fizica cuantică.

Mersul pe cărbuni

Unii oameni pretind că mersul pe cărbuni demonstrează că mintea are capacitatea de a combate efectele termice ale cărbunilor încinși. În realitate, fenomenul este perfect explicabil fizic printr-o combinație de factori: slaba conductibilitate a cărbunilor, efectul izolator al cenușei.

Conștiința cuantică

Foarte multă pseudoștiință modernă invocă fizica cuantică, întrucât este un subiect misterios. Modul principal în care este invocată este credința falsă cum că fizica cuantică demonstrează că „noi suntem creatorii realității noastre”, având puterea de a ne transforma gândurile în realitate.

Telechinezie

Telechinezia este ideea conform căreia oamenii pot muta obiecte cu ajutorul minții, fără intermediari fizici.

Masaru Emoto

Masaru Emoto este un autor japonez care a promovat ideea conform gândurile și intențiile îndreptate în direcția unor borcane de apă afectează modul în care apa din acele borcane se cristalizează când îngheață. Este considerat om de știință de către fanii săi, dar nu are nicio acreditare științifică reală. Proiectul său fotografic s-a realizat prin selecție observațională, adică prin selectarea doar a acelor fotografii care confirmau concluzia la care voia să se ajungă. Cu toate acestea, este citat de către cei care vor cu disperare să cred că mintea deține puteri magice de influențare a realității, în special pe site-uri conspiraționiste, dar și de către profesori în sala de clasă sau de preoți în slujbe religioase.

Vindecare prin puterea minții

Una din ideile cele mai comune din cercurile pseudoștiințifice, New Age, de medicină alternativă etc. (cum ar fi fanii Noii medicini germane) este ideea că mintea are un control total asupra organismului și că toate bolile sunt cauzate și vindecabile printr-o „atitudine pozitivă”. În realitate, doar o mică parte din boli sunt influențabile de starea psihică și măsura influenței variază foarte mult. În niciun caz nu este validă perspectiva conform căreia „psihicul este totul”.

Creierul controlează totul

Citat dintr-un promotor al pseudoștiinței de pe internet:

Cine a spus ca nu exista microbi, Dane ? Exista, nimeni nu contesta asta, dar fiecare are un rol anume. Si in corp seful este creierul si le activeaza si anuleaza cum doreste.

Creierul are într-adevăr un rol împortant, însă nici pe departe nu deține control total la fiecare celulă și reacție chimică. Ăștia pretind că creierul controlează inclusiv bacteriile care trăesc în organismul uman. De la asta pleacă Noua medicină germană și Bruce Lipton.

Perspective rezonabile

Vom începe cu perspectivele rezonabile, pentru a trece în revistă tot ceea ce a fost demonstrat legat de acest subiect.

Evoluție

Din punct de vedere evolutiv, nu este o mirare că în situații deosebite, corpul poate să își „depășească limitele”. Asta e din cauză că acele limite au fost impuse artificial de la bun început, cu scopul de a proteja organismul.

Dacă în starea sa normală de funcționare, organismul încetează o activitate înainte să ajungă la limita la care ar putea fi deteriorat grav sau ireversibil, acesta reușește să fie cât mai durabil pe termen lung. De exemplu, senzația durerii apare cu mult înainte de producerea rănilor sau a fracturilor. Senzația oboselii apare cu mult înainte ca organismul să fie epuizat încât să nu se mai poate mișca.

În situații excepționale, însă, de pericol, competiție etc. organismul are metode să ridice acele limite apărute prin evoluție, fără ca însă să fie capabil să facă chiar orice, așa cum ar vrea unii să creadă.

Adrenalina

Adrenalina este unul din modurile în care corpul devine capabil să își depășească în mod vizibil limitările obișnuite. Eliberarea de adrenalină în corp face posibilă creșterea enduranței și a capacității de a depune efort.

Stres

Vezi: Stres

Efectul placebo

Efectul placebo este un termen care descrie îmbunătățirea stării de sănătate a organismului provocată exclusiv de factori psihologici. Cartea lui Robert Sapolsky documentează în mare parte acest fenomen, asigurându-ne că nu este de origine supranaturală sau magică și nici nu contravine principiilor biologiei sau fizicii.

Referințe

  1. http://rationalwiki.org/wiki/Mind_over_body