Mintea domină materia

From Pseudoștiința
Revision as of 13:03, 11 April 2015 by Admin (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

„Minte deasupra materiei” este ideea conform căreia activitatea conștientă a creierului poate face ca organismul să depășească limitele sale obișnuite. Deși există perspective rezonabile asupra acestei formule, ea a fost aproape în întregime acaparată de susținătorii ideilor pseudoștiințifice, cei care vor să creadă că sunt posesorii unor puteri magice.

Perspective rezonabile

Vom începe cu perspectivele rezonabile, pentru a trece în revistă tot ceea ce a fost demonstrat legat de acest subiect.

Evoluție

Din punct de vedere evolutiv, nu este o mirare că în situații deosebite, corpul poate să își „depășească limitele”. Asta e din cauză că acele limite au fost impuse artificial de la bun început, cu scopul de a proteja organismul.

Dacă în starea sa normală de funcționare, organismul încetează o activitate înainte să ajungă la limita la care ar putea fi deteriorat grav sau ireversibil, acesta reușește să fie cât mai durabil pe termen lung. De exemplu, senzația durerii apare cu mult înainte de producerea rănilor sau a fracturilor. Senzația oboselii apare cu mult înainte ca organismul să fie epuizat încât să nu se mai poate mișca.

În situații excepționale, însă, de pericol, competiție etc. organismul are metode să ridice acele limite apărute prin evoluție, fără ca însă să fie capabil să facă chiar orice, așa cum ar vrea unii să creadă.

Adrenalina

Adrenalina este unul din modurile în care corpul devine capabil să își depășească în mod vizibil limitările obișnuite. Eliberarea de adrenalină în corp face posibilă creșterea enduranței și a capacității de a depune efort.

Stres

Cartea lui Robert Sapolsky, „Why Zebras Don't Get Ulcers” documentează modul în care stresul influențează starea de sănătate. Conform teoriilor și cercetărilor cele mai de actualitate din domeniu, stresul este un răspuns natural al organismului animalelor de pregătire pentru situații excepționale, care, declanșat necorespunzător în cazul oamenilor din diverse motive, agravează sau favorizează anumite probleme de sănătate. Invers, managementul stresului prin adoptarea unor obiceiuri sănătoase de viață, favorizează menținerea unei stări bune de sănătate.

Acest lucru, departe de a demonstra puterea minții de vindecare a corpului, demonstrează tocmai contrariul. Într-un univers în care mintea ar avea cu adevărat puterea de a domina organismul, nu ar fi apărut problemele alea în primul rând și nu ar fi fost nevoie de soluții improvizate, ci individul s-ar fi adaptat automat oricărui context.

Efectul placebo

Efectul placebo este un termen care descrie îmbunătățirea stării de sănătate a organismului provocată exclusiv de factori psihologici. Cartea lui Robert Sapolsky documentează în mare parte acest fenomen, asigurându-ne că nu este de origine supranaturală sau magică și nici nu contravine principiilor biologiei sau fizicii.

Pseudoștiință

Foarte multă pseudoștiință se bazează pe ideea conform căreia mintea este stăpâna materiei (fiind diferită și deasupra acesteia) și pe care o poate controla prin mijloace nefizice.

Mersul pe cărbuni

Unii oameni pretind că mersul pe cărbuni demonstrează că mintea are capacitatea de a combate efectele termice ale cărbunilor încinși. În realitate, fenomenul este perfect explicabil fizic printr-o combinație de factori: slaba conductibilitate a cărbunilor, efectul izolator al cenușei.

Conștiința cuantică

Foarte multă pseudoștiință modernă invocă fizica cuantică, întrucât este un subiect misterios. Modul principal în care este invocată este credința falsă cum că fizica cuantică demonstrează că „noi suntem creatorii realității noastre”, având puterea de a ne transforma gândurile în realitate.

Telechinezie

Telechinezia este ideea conform căreia oamenii pot muta obiecte cu ajutorul minții, fără intermediari fizici.

Masaru Emoto

Masaru Emoto este un autor japonez care a promovat ideea conform gândurile și intențiile îndreptate în direcția unor borcane de apă afectează modul în care apa din acele borcane se cristalizează când îngheață. Este considerat om de știință de către fanii săi, dar nu are nicio acreditare științifică reală. Proiectul său fotografic s-a realizat prin selecție observațională, adică prin selectarea doar a acelor fotografii care confirmau concluzia la care voia să se ajungă. Cu toate acestea, este citat de către cei care vor cu disperare să cred că mintea deține puteri magice de influențare a realității, în special pe site-uri conspiraționiste, dar și de către profesori în sala de clasă sau de preoți în slujbe religioase.

Vindecare prin puterea minții

Una din ideile cele mai comune din cercurile pseudoștiințifice, New Age, de medicină alternativă etc. (cum ar fi fanii Noii medicini germane) este ideea că mintea are un control total asupra organismului și că toate bolile sunt cauzate și vindecabile printr-o „atitudine pozitivă”. În realitate, doar o mică parte din boli sunt influențabile de starea psihică și măsura influenței variază foarte mult. În niciun caz nu este validă perspectiva conform căreia „psihicul este totul”.

Referințe

  1. http://rationalwiki.org/wiki/Mind_over_body