Leacuri

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

Termenul arhaic „leac” este folosit pentru a descrie diversele tratamente minune care au devenit populare în rândul persoanelor urbane, al gospodinelor care citesc Formula AS, al pasionaților de veganism raw bio eco organic și al oamenilor care nu chestionează validitatea informațiilor de pe Internet.

De obicei este folosit cu sens conspirativ, leacurile medicinei alternative fiind contrastate cu produsele farmaceutice. Se afirmă că există o conspirație a Big Farma (industria farmaceutică) pentru a menține oamenii bolnavi și dependenți de „chimicale”, tratându-se simptomele și nu adevăratele cauze ale bolilor, totul pentru profit și în detrimentul pacienților. În contrast cu acestea, leacurile alternative sunt prezentate ca fiind fundamental bune, deoarece sunt naturale, produse din plante, având capacitatea de a adresa inclusiv boli grave precum cancerul. În sprijinul acestor convingeri se vor înșira nenumărate evidențe anecdotice.

Faptul că medicii par să respingă sau cel puțin să nu știe ce a citit pacientul pe Internet este văzut fie ca o dovadă a ignoranței medicilor, fie ca dovadă de rea-voință, medicii fiind considerați robi fără discernământ ai industriei farmaceutice. Foarte puțini oameni își pun problema că poate sursele de pe Internet dezinformează, iar comercianții de leacuri sunt la rândul lor motivați de profit, că este vorba, în mare parte, de o strategie de marketing atent construită pentru a atrage clienți, cărora li se oferă servicii net inferioare decât cele oferite de medicina reală, bazată pe dovezi, industria produselor alternative fiind, în mare parte, o șarlatanie.