Holistic

From Pseudoștiința
Revision as of 23:59, 26 June 2015 by Admin (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

În practică, dacă cineva afirmă că susține „medicina holistică”, aproape întotdeauna asta înseamnă că respectivul crede în practici pseudoștiințifice. Homeopații, practicanții Reiki, a diverselor forme de „medicină orientală” și a tot soiul de alte tipuri de amatori de New Age afirmă foarte frecvent, dacă nu tot timpul, că sunt „holistici”. De asemenea, concepțiile despre nutriție ale majorității covârșitoare a acestora sunt rudimentare, constând în principal din chimiofobie, acidofobie și veganism.

Un sens rezonabil al termenului „holism” în medicină este convingerea că medicii ar trebui să aibă în vedere „întreaga persoană” atunci când tratează un pacient, adică nu ar trebui doar să diagnosticheze și să trateze boala, ci să ia în considerare și stilul de viață, nivelul de stres, situația emoțională și alți factori care ar putea fi relevanți pentru sănătatea persoanei, precum și să îl trateze pe pacient cu respect, în contrast cu doar a-l diagnostica și a-i prescrie niște medicamente. Acesta este un concept perfect rezonabil și dezirabil în cadrul medicinei bazate pe dovezi, atâta timp cât se demonstrează experimental că pacientul va avea o calitate a vieții superioară în urma acestei abordări.

Dezinformare

Dezinformarea prin folosirea sensului denaturat al termenului „holistic” începe încă de la denumire. Atunci când un practicant al unei practici pseudoștiințifice frauduloase (cum e homeopatia) afirmă că tratamentul lui este superior tratamentelor medicale din spitale pentru că este „holistic”, el de fapt afirmă că are o înțelegere superioară a medicinei decât au medicii. El vede lucrurile în ansamblu, per total, înțelege totul, pe când bieții medici sunt limitați, văd doar aspecte particulare pierzând esențialul, au ochelari de cal, sunt reduși.

În realitate, comercianții de practici pseudoștiințifice au tratamente care nu funcționează, iar singurul efect pe care îl are efectuarea ritualică a tratamentelor „alternative” este placebo. Deci tot ceva particular, de nișă, nicidecum unic practicilor alternative.

Știință

Nutriție

Printre dezinformările promovate de „holistici” se numără afirmația că „la medicină nu se predă nutriție”. Este un fapt binecunoscut că o alimentație defectuoasă este sursa a multor probleme de sănătate și este adevărat că este mult mai ușor să previi decât să tratezi. Acest lucru este cunoscut în cadrul medicinei bazate pe dovezi, chiar dacă, din motive logistice, în România nu se prea practică.

În realitate, nutriția are catedră proprie la majoritatea universităților de medicină și există și mastere specializate pe așa ceva.

Chiar dacă multe boli sunt provocate de o nutriție deficitară, asta nu înseamnă că, odată instalate, ele pot fi vindecate printr-o nutriție adecvată.

Psihologie

Cercetătorii studiază legătura dintre sănătate și factorii psihologici și sociali. Psihologia și psihoterapia se ocupă de abordarea bunăstării persoanei din perspectivă mentală, iar „psihologia pozitivă” (a nu se confunda cu „gândirea pozitivă” din cultura motivațională) este explicit dedicată cercetării factorilor și dezvoltării de tehnici pentru a îmbunătăți și a menține starea de bunătare mintală. Discipline precum „psihoimunologia” studiază legătura dintre factorii psihologici și activitatea sistemului imunitar.

Concluzie

Observăm, deci, că în disciplinele recunoscute oficial există toate resursele pentru abordarea pe mai multe fronturi a stării de sănătate a persoanei. Că amatorii de pseudoștiință sunt fie ignoranți, fie ignoră cu bună știință lucrurile astea, nu este o scuză. Este adevărat că aplicarea în practică a ceea ce se cunoaște lasă de dorit, dar asta este o problemă logistică. Afirmațiile iubitorilor de pseudoștiință cel mai des sunt neconstructive, acuzând medicina reală de o ignoranță crasă care nu există în realitate.

În schimb, holisticii nu pot să se laude cu același lucru în legătură cu propriile lor practici. Ei doar se vând ca fiind „holistici” dar practicile lor cel mai des au fost de mult invalidate, iar unde întâmplător funcționează, funcționează în moduri specifice (placebo).

Vezi și

  1. Stres

Referințe

  1. http://rationalwiki.org/wiki/Holistic_medicine