Fotografie Kirlian

From Pseudoștiința
Revision as of 00:21, 13 December 2016 by Admin (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Fotografia Kirlian este o metodă de a crea imagini plasând obiecte pe o placă fotografică și trecând prin acestea un curent electric de tensiune înaltă. Ceea ce se fotografiază e descărcările electrice din jurul obiectului. De la descoperirea lor, au reprezentat un subiect favorit al pasionaților de paranormal. Ei afirmă că această tehnică specială de „fotografiere” a obiectelor oferă o dovadă în sprijinul convingerilor lor. Mai precis, cred că strălucirea din jurul obiectelor reprezintă „aura”, „bioenergia” sau „sufletul” organismelor vii.

În realitate, ceea ce se înregistrează se datorează unor fenomene naturale cum ar fi presiunea, umiditatea, temperatura și circulația curentului electric. Schimbările de umiditate (care ar putea reflecta schimbări în stările emoționale, de exemplu), presiunea barometrică și tensiunea electrică, printre altele, vor produce diferite „aure”.

Probabil cea mai evidentă probă că tehnica Kirlian nu fotografiază „suflete” sau altceva similar este faptul că strălucirea apare și în cazul unor obiecte inerte, cum ar fi monede. Un simplu search pe Google Image Search după termenul „kirlian coin” i-ar fi lămurit pe cei care insistă că ceea ce se fotografiază este o forță biologică misterioasă.

Dumitru Constantin Dulcan, printre alții, susține ideea conform căreia fotografia Kirlian dezvăluie aspecte supranaturale ale lumii.

Resurse

  1. http://www.skepdic.com/kirlian.html
  2. http://rationalwiki.org/wiki/Kirlian_photography
  3. Fotografia Kirlian, tehnica GDV și năzbâtiile