Epigenetică

From Pseudoștiința
Revision as of 18:20, 29 October 2015 by Admin (Talk | contribs)

Jump to: navigation, search

Epigenetica este o disciplină care se ocupă cu studiul modificărilor activității genelor care nu sunt cauzate de modificări în secvența de ADN. Este studiul expresiei genelor, modul prin care genele produc efectele fenotipice.

Aceste schimbări în activitatea genelor pot persista pentru restul duratei de viață a celulei și, prin diviziunea celulară, pot persista de-a lungul a multor generații de celule. Totuși, nu are loc nicio schimbare în secvența de ADN a organismului. În schimb, factori non-ereditari fac ca genele organismului să se comporte (să se exprime) diferit. Epigenetica funcționează prin mecanisme specifice, cum ar fi metilarea ADN-ului.

Termenul „epigenetic” poate fi folosit pentru a descrie orice alt factor, altul decât secvența de ADN, care influențează dezvoltarea unui organism.

Cel mai bun exemplu al schimbărilor epigenetice la eucariote este procesul diferențierii celulare, în timpul morfogenezei. O singură celulă ou fertilizată - zigotul - se divide și se transformă în toate celelalte tipuri de celule: neuroni, mușchi, epiteliu, vase de sânge etc.

Pseudoștiință

Termenul „epigenetic” a fost deturnat de către pasionații de pseudoștiință pentru a-și justifica convingerile despre cum mintea domină materia. Ei cred că ne putem controla organismul, celulele și ADN-ul cu ajutorul minții și gândurilor. Printre principalii susținători ai acestor idei se numără Bruce Lipton, în străinătate, și Gheorghe Mencinicopschi în România.

Ziarul britanic „The Guardian” a publicat un articol în care documentează fenomenul: [1]

după „nano” și „cuantic”, epigenetica, o ramură importantă a biologiei, este cel mai recent termen științific care a fost deturnat de șarlatani

Resurse