Dorel Vișan

From Pseudoștiința
Revision as of 14:08, 11 June 2015 by Admin (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Dorel Vișan este un actor român pasionat și promotor al unor subiecte mistice și pseudoștiințifice, susținător al lui Victor Ponta în campania electorală din 2014.

Pseudoștiință

Originea bolilor

Într-un interviu acordat Formula AS, Dorel Vișan a făcut următoarele afirmații referitor la conceptul „puterea minții”:

Mintea mea a atras boala. Boala se naște în minte și tot aco­lo se și vindecă. Toți avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună și mândrie, până la invidie, egoism și ură, de la lene și gelozie, până la ignoranță, poftă și necunoaștere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în al­tul, sunt pedepsite. Dar poate că mai intervin și păcate ale înain­tașilor din cine știe a câta gene­rație. Totul se plătește pe lumea asta, nimic nu rămâne nepedepsit, iar scopul final al acestei judecăți supreme este reinstaurarea echi­librului între toate și aceasta se poate face prin puterea minții.

Vindecare prin puterea minții

Pretinde că s-a și vindecat prin puterea minții:

Să ştii că i-am pus la lucru şi chistul a dispărut în 5 zile. I-am pus însă într-o altă formă decât în cazul ficatului, dar nu-mi prea place să povestesc despre asta, pentru că mulţi nu pricep şi batjocoresc metoda. Este o vindecare cu lumină violetă care este bine­făcătoare. Lumina violetă fiind la marginea spectrului are nişte energii speciale. Linişteşte şi vindecă. De altfel, eu am practicat şi metoda Silva de liniştire şi de ajungere în stadiul alfa. [1]

Meridiane energetice

Susține conceptul pseudoștiințific de „meridiane energetice”:

Altfel, n-am încetat să învăț să trăiesc cât mai simplu și învăț cât de multe pot despre corpul meu. Cunosc, de exem­plu, cele 5 forme de respirație, înțeleg cum se poate con­duce energia în corp, unde sunt meridianele, unde locurile de blocare a energiei, cum se poate educa și stăpâni voința, cum să scap de cele trei otrăvuri mari ale lumii: ura, pofta și iluzia.

Medicina holistică

Susține dezinformarea conform căreia pseudomedicina ar fi holistică fiindcă tratează natural, în contrast cu „medicina alopată”.

Oi, Doamne, câtă zoală, câte exerciții, cât studiu, până am ajuns să înțeleg, cât de cât, ce-i cu mine pe lumea asta! Până am în­țe­les că trupul singur are tot ce-i trebuie ca să se vin­de­ce și să se refacă. Alopatia, medicina clasică, vindecă partea, dar omul trebuie să vindece întregul. Un corp uzat nu trebuie reparat pe ici, pe colo, ci "refăcut" în totalitate prin hrănirea cu energie naturală, aceea pe care o primește și copilul la naștere. Această forță de refacere a sănătății au intuit-o și popoarele primitive care au folosit însă și puterea poveștilor și a miturilor, a artei, în general, pentru întoarcerea la lucrurile an­ces­trale și, mai ales, la Lumina dintâi sub care Dum­ne­zeu i-a dăruit omului din energia Lui vie și vinde­cătoare.

Praf de stele

Într-un interviu cu Dorel Vișan la Realitatea TV, din data de 6 aprilie 2013, acesta a făcut următoarea afirmație referitoare la afirmația lui Carl Sagan „we are all stardust” (parafrazare):

un savant Australian a primit premiul Nobel pentru ca a descoperit ca MANCAM praf de stele. Adica se lovesc corpurile ceresti si produc elemente care apoi cad pe pamant si de acolo se hranesc plantele. [2]

Același interviu ar fi conținut perorații antioccidentale și mistice.

Dacomanie

Dorel Vișan se numără printre susținătorii unui proiect de a plasa o statuie cu Deceneu în fața Casei Poporului, statuie realizată de același sculptor care a făcut statui și cu Arsenie Boca și Iustin Pârvu [3].

Religie

Religia în școli

Dorel Vișan se numără printre cei care susțin religia în școli. Nici măcare nu încearcă să aducă argumente, doar tipicele perorații bombastice, afirmând că „Ora de religie ar trebui să se numească ora de iubire” [4]. Ce legătură are asta cu ceea ce are loc efectiv în cadrul orei de religie, în prezent? Absolut niciuna, dar e fix genul de afirmație de care au nevoie cei care venerează ce zic „maeștrii”.