Detoxifiere

From Pseudoștiința
Revision as of 11:24, 28 October 2015 by Admin (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Detoxifierea este un concept întâlnit în medicina alternativă și constituie o formă de șarlatanie. Astfel, se insinuează fie că reziduurile metabolismului nostru normal se acumulează în corp și ne îmbolnăvesc, fie că excesul de alimente și băuturi nesănătoase produce toxine care nu pot fi eliminate decât printr-o gamă largă de tratamente alternative.

Este adesea confundat cu detoxificarea [1] care, de fapt, se referă la acțiunea metabolică prin care un organism neutralizează un produs toxic de origine internă sau externă. Și este diferit de dezintoxicare, adică tratamentul medical aplicat persoanelor dependente de droguri sau de alte substanțe nocive sau persoanelor intoxicate cu metale grele, prin eliminarea din organism a respectivelor substanțe toxice.

Practic, detoxifierea e un concept lipsit de sens.

Ben Goldacre, în cartea sa „Pseudoștiința”, afirmă: „Fenomenul detoxifierii este interesant deoarece reprezintă una dintre cele mai gonflate inovații ale promotorilor, guru ai stilului de viață și ale celor care se ocupă cu terapiile alternative: inventarea unui întreg proces fiziologic, cu totul nou. În termeni de bază ai biochimiei umane, detoxifierea e un concept fără sens. N-are a face deloc cu cele naturale. Nu există, în manualele de medicină, nicio vorbuliță despre "sistemul de detoxifiere". Că burgerii și berea pot avea efecte negative asupra corpului tău, asta e sigur; însă noțiunea că ar lăsa niște reziduuri specifice, care pot fi ca urmare a unui proces anume, unui sistem fiziologic numit detoxifiere, asta e o invenție a marketingului.”

Prin urmare, detoxifierea nu numai că este un produs al marketingului bine făcut, dar se bazează și pe noțiuni total greșite despre fiziologie, metabolism, toxicologie etc. Nu există dovezi că ar face vreun bine, iar unele tratamente, ca de exemplu colonhidroterapia, pot fi vătămătoare.

Toxină

DEX descrie termenul „toxină” drept o „substanță organică (mai frecvent proteică) cu acțiune toxică, produsă de organisme vegetale sau animale.”

În jargonul culturii medicinei alternative însă, termenul este unul generic și desemnează substanțe de origine sintetică care se acumulează în corp în urma consumului de alimente ne-naturale (cu „E-uri”), a traiului în modernitate, și a căror acumulare în organism este considerată o cauză a majorității bolilor.

Panaceul oferit pentru acele boli este „cura de detoxifiere”, constând fie într-un regim alimentar bazat pe plante, fie pe clisme, fie pe produse dedicate (plasturi pentru detoxifiere).

În realitate, un termen atât de general nu acoperă în mod corect interacțiunea dintre organism și majoritatea substanțelor pe care le acoperă, conform definiției particulare. Majoritatea efectelor puse în seama „toxinelor” de către alternativi sunt inexistente sau, în cel mai bun caz, exagerate.

Mărturii anecdotice

Iată care sunt etapele în majoritatea cazurilor:

  1. Persoana în cauză nu avea o condiție fizică și o stare de sănătate prea strălucită.
  2. La un moment dat decide să își schimbe viața, se apucă de sport, nu mai mâncă prostii, urmează și o „cură de detoxifiere” de care a auzit la televizor.
  3. Starea de sănătate și condiția fizică i se îmbunătățesc, iar laurii îi culege total sau parțial detoxifierea.

Ar trebui să fie evident că cele mai importante beneficii le-a avut ca urmare a renunțării la alimentația defectuoasă și a exercițiului fizic, nu ca urmare a așa-zisei detoxifieri, în sine. Regimul nici n-a stricat, nici n-a ajutat, a fost „doar acolo”. Adică se putea și se poate face abstracție de el.

Resurse