Deprofesionalizare

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

Deprofesionalizarea, în contextul pseudoștiinței medicale, reprezintă pierderea profesionalismului în urma adoptării unor idei pseudoștiințifice.

În facultăți

Deprofesionalizarea începe în facultăți, odată cu introducerea materiilor pseudoștiințifice în programă.

  1. Noua medicină germană la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași [1][2]
  2. Homeopatie la multe UMF-uri.
  3. Liana Mărginean a promovat biorezonanță la UMF Cluj.
  4. Mihai Berteanu a promovat homeopatie, acupunctură și fitoterapie la UMF Carol Davila.

Unii ar putea raționaliza că studenților li se predau acele lucruri într-un mod cu totul nevinovat, doar pentru a fi și ei la curent cu ce este pe piață. În realitate, cei care predau materiile respective tind să fie „adevărați credincioși” cu o atitudine mesianică față de subiect. Studenților li se predă teoria acelor discipline fix cum este ea prezentată clienților

Medicina alternativă

Una din principalele probleme ale medicinei alternative este că bazele teoretice ale diverselor ramuri sfidează complet tot ceea ce ar trebui să știe o persoană educată, cultă, alfabetizată științific. În acest context, afirmațiile făcute de Felicia Popescu despre studenți și profesioniști medicali care i-ar fi mulțumit că le-a „deschis ochii” (cu privire la Noua medicină germană, de exemplu), sunt mai mult decât îngrijorătoare, arătând degenerarea sistemului medical.

Am primit multe mesaje de la doctori, de la absolventi de facultati medicale care mi-au multumit ca le-am deschis ochii si au realizat ca ceea ce invatasera ei era gresit. [3]

În practică

În practică, există posibilitatea ca practicianul care nu realizează că tehnica lui preferată de „vindecare alternativă” e doar o găselniță de marketing să pună în pericol viața pacientului. De exemplu, cazul lui Cacovean Adrian care a recomandat homeopate pacientului Pavel Filipaș, care ar fi avut nevoie de urgență de alt tratament. Sau cazurile în care omul obișnuit merge la farmacie să ia medicamente reale și i se dau soluții fără niciun efect. E dovadă de inconștiență să dai bobițe de zahăr unui pacient aflat într-o criză alergică, care are nevoie de urgență de antihistaminice.

Aparatele de biorezonanță care se găsesc ocazional prin cabinetele unor medici de familie din România sunt un alt exemplu. [4].