Difference between revisions of "Codex alimentarius"

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search
(Created page with "Codex alimentarius este o colecție de standarde internaționale, de coduri de bună practică alimentară, de ghiduri și de alte recomandări referitoare la produsele alimen...")
 
Line 13: Line 13:
 
# http://rationalwiki.org/wiki/Codex_Alimentarius
 
# http://rationalwiki.org/wiki/Codex_Alimentarius
  
[[Category:Teorie conspiraționistă]]
+
[[Category:Teorie conspirativă]]
{{Teorie conspiraționistă}}
+
{{Teorie conspirativă}}

Revision as of 15:48, 11 June 2015

Codex alimentarius este o colecție de standarde internaționale, de coduri de bună practică alimentară, de ghiduri și de alte recomandări referitoare la produsele alimentare, la producerea și siguranța acestora.

Conține principii generale cu care sunt de acord majoritatea profesioniștilor din domeniul sănătății. Spre exemplu, despre cum ar trebui procesată carnea, pericolele pesticidelor, precum și instrucțiuni specifice cu privire la colectarea de mostre pentru analize, efectuarea și analiza statisticilor etc. Scopul Codex alimentarius este să fie un „reper de referință pentru consumatori, producători de hrană și procesatori, agenții naționale de control al alimentelor și pentru comerțul internațional de alimente”.

Teoria conspirației

În ciuda scopului declarat și faptului că niciuna din îndrumările și standardele din Codex nu impun obligativitate vreunei țări sau instituțiilor sale, unii oameni cred că face parte dintr-o conspirație globală. „Alianța europeană pentru sănătate naturală”, de exemplu, afirmă că este un plan de distrugere a alimentelor organice, naturale, a suplimentelor și așa mai departe. Lor li se alătură conspiraționiștii de serviciu cum ar fi Alex Jones, care spumegă despre cum totul, de la vaccinuri la fluorizarea apei, face parte dintr-o conspirație internațională pentru depopularea planetei.

O parte din această reacție se provine, cu siguranță, din faptul că are un nume latin, care îi sperie pe cei ușor impresionabili. Dacă ar fi avut numele „Standarde internaționale de siguranță a alimentelor” nu ar mai fi sunat ca ceva dintr-o carte de Dan Brown, cu posibile legături cu misterele și secretele Vaticanului, așa cum sună „Codex alimentarius”.

Resurse

  1. http://rationalwiki.org/wiki/Codex_Alimentarius