Bill Gates

From Pseudoștiința
Revision as of 12:17, 12 June 2017 by Admin (Talk | contribs)

(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to: navigation, search

Bill Gates este un co-fondator al Microsoft. Este de asemenea și unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la $79 miliarde. În ultimii ani, a dedicat o parte semnificativă a averii sale uriașe eforturilor umanitare de ajutorare a oamenilor nevoiași de pe întreaga planetă alături de soția sa, prin intermediul fundației „Bill & Melinda Gates”.

Depopularea planetei

Una din cele mai populare teorii conspirative care îl implică pe Bill Gates este cea legată de presupusele sale planuri de depopulare a planetei prin vaccinare. Inclusiv emisiunea de știri a Antenei 1, „Observator”, a preluat tema, dar și Antena 3.

Despre ce e vorba? Bill Gates a afirmat la un moment dat, într-o prezentare cât se poate de publică, la TED:

The world today has 6.8 billion people. That's heading up to about nine billion. Now if we do a really great job on new vaccines, health care, reproductive health services, we could lower that by perhaps 10 or 15 percent.

Ce înțeleg conspiraționiștii?

Ei înțeleg că Bill Gates tocmai a afirmat într-un forum public că vaccinurile au rolul de a extermina și de a steriliza oameni! Cât de naiv și de rupt de realitate trebuie să fii, ca să crezi că dacă chiar ar exista astfel de planuri, ele ar fi trâmbițate la TED - o platformă publică ale căror video-uri sunt vizualizate de milioane de oameni din întreaga lume - și că nimeni în afară de conspiraționist nu s-a sesizat? Asta separat de faptul că conspiraționistul pur și simplu nu deține contextul necesar înțelegerii afirmațiilor lui Gates.

Ce înțelege orice om care cunoaște contextul?

Orice om care cunoaște contextul discuției, înțelege în ce sens se referea. Mai precis, cu cât o populație e mai săracă și mai amenințată de boli, cu atât oamenii din acea populație vor tinde să facă mai mulți copii. Tendința inversă se observă în țările bogate: când oamenii nu trebuie să își facă griji în privința supraviețuirii urmașilor, vor face copii mai puțini, cărora le pot asigura o calitate a vieții mai bună. Toate țările care ating un anumit nivel de dezvoltare tind să se comporte în acest fel.

Ceea ce a propus Bill Gates era să se ia măsuri care ar aduce siguranța zilei de mâine populațiilor defavorizate, printre care imunizarea împotriva epidemiilor care, în prezent, le decimează copiii. Asta n-are nicio legătură cu fabulațiile conspiraționiștilor. Efectul la care face referire nu are nicio legătură cu „depopularea prin exterminare” pe care și-o imaginează conspiraționiștii.