Adevăratele cauze

From Pseudoștiința
Jump to: navigation, search

O tehnică de marketing populară în rândul celor care propovăduiesc practici medicale frauduloase (alternative) este să spună că cele reale, care funcționează, de fapt doar par să funcționeze, și că de fapt ele „maschează simptome”, pe când doar practica pe care o vinzi tu tratează „adevăratele cauze” ale bolilor.

Ce e interesant e că există conferințe unde se adună toți șarlatanii care promovează astfel de practici frauduloase (conferințele au nume sugestive: Ezoteric Fest, Zen Fest etc.), fără a realiza că teoriile din spatele fiecărei practici anume presupun total alte „adevărate cauze” ale bolilor. Ce contează consecvența câtă vreme ipohondrul plătește?

Există o diferență între un pacient care se simte bine, unul care chiar se face bine și unul care rămâne bine după recuperare. Ironia sorții face ca tocmai cei care se laudă că ei tratează cauzele, nu simptomele, sunt cei care comercializează produse și servicii fără absolut niciun efect (nici asupra cauzelor, nici asupra simptomelor). Oamenii se vindecă singuri sau din cauza terapiilor reale, iar tot ceea ce fac „alternativii” este să culeagă laurii pentru că au țesut o poveste prin care își arogă meritele.

Cei care bat câmpii despre „adevăratele cauze” adesea fac acest lucru pentru a promova vindecarea holistică.

Premise greșite

Premisa implicită a tuturor acestor practici care promit că vor vâna și vor elimina „adevărata cauză” a unei afecțiuni este că eliminarea cauzei ar elimina problema. De unde până unde? Câte probleme din viața reală sunt reversibile în felul ăsta?

Doar o minoritate din procesele naturale sunt reversibile. Majoritatea au nevoie de alte intervenții, nu doar de identificarea și de îndepărtarea sursei problemei. Asta e natura lumii în care trăim, în care entropia e într-o continuă creștere. Nu e vina practicilor reale că e nevoie de intervenții concrete pentru a repara o afecțiune.

Dacă se sparge o țeavă cu apă din cauza înghețului, ea trebuie sudată. Sigur, n-ai adresat „adevăratele cauze” (și nici n-ar avea sens - topirea gheții n-ar repara țeava). „Tratezi simptomele” pentru că simptomele sunt cele care îți provoacă probleme. Țeava n-o să fie fix cum era când era nouă și asta nu e neapărat din vina celui care a efectuat reparația. Dar o să poată să funcționeze ca nouă și asta e tot ce i se poate face. Poți avea tehnici de sudură mai bune, sudori mai mult sau mai puțin pricepuți, dar nu poți să repari o țeavă crăpată de expansiunea gheții pur și simplu înlăturând gheața.

Cauzalitate

Într-un lanț cauzal, un eveniment poate fi etichetat atât ca „efect” (fiindcă a fost produs de ceva) cât și ca o „cauză” (dacă a contribuit la desfășurarea evenimentelor ulterioare).

Etichetarea asta există doar „în mintea noastră” în sensul că evenimentului în sine nu-i pasă cum îl etichetezi tu. Dacă îl privești din perspectiva momentului anterior producerii lui, îi spui efect, iar dacă îl privești din perspectiva în care deja a avut loc, spui că-i o cauză pentru evenimentele pe care le-a influențat. Dar evenimentul rămâne același, nu se schimbă în funcție de cum îl înțelegi tu.

Dacă mergi înapoi pe lanțul cauzal, ajungi fie la originea Universului, fie la hazardul cuantic. E destul de evident că e pură dezinformare pretenția că Medicina ar trebui să adreseze „cauzele finale”, în sens filozofic. Medicina adresează problema, care problemă în cazul cancerului, de exemplu, e că ai niște celule care se divid necontrolat și care provoacă suferință și moarte.

Cauza unui cancer poate fi un foton de energie înaltă care a călătorit milioane de ani prin spațiul cosmic, înainte să zboare un electron de pe orbita atomului de care era atașat, care întâmplător juca un rol anume într-o legătură chimică din ADN. Ce poate să facă Medicina decât să lupte cu celulele care se divid?

Index de „adevărate cauze”

Un mic inventar al „adevăratelor cauze” ale bolilor:

 1. Chiropracticienii spun că subluxațiile sunt cauza tuturor problemelor.
 2. Homeopații spun că miasmele sunt cauza tuturor problemelor.
 3. Bioenergoterapeuții spun că dezechilibrele energetice sunt cauza tuturor problemelor.
 4. Practicienii Ayurveda spun că digestia greșită e cauza tuturor problemelor.
 5. Producătorii de curățitoare intestinale spun că placa mucoidă e cauza tuturor problemelor.
 6. Persoanele religioase o să vă spună că păcatele sunt cauza tuturor problemelor.
 7. Cei care fac Rolfing spun că gravitația e cauza tuturor problemelor.
 8. Și în cele din urmă, terapeuții Bowen spun că doctorul interior adormit e cauza tuturor problemelor

Cauze spirituale

Propovăduitorii gândirii magice de tip „Mintea domină materia” susțin că bolile nu au niciodată o cauză fizică, ci întotdeauna o cauză psihologică, psihică sau „spirituală”. Noua medicină germană intră aici, precum și teoriile lui Valeriu Popa.

Valeriu Popa

Iată un fragment dintr-un articol mai mare al unui zelot anti-medicină pe nume Valeriu Popa, plin de nonsensuri pseudoștiințifice și dezinformări tipice gândirii magice. [1]

Printre altele, se neagă în întregime cauzele fizice ale bolilor:

Boala este un bec roşu care ne avertizează că ne aflăm pe un drum greşit. Dacă ani în şir faci prostii, repetând greşelile, vine o vreme a plăţii prin boala pe care singur ţi-ai creat-o. De fapt, boala este rezultatul pierderii divinului din noi, iar însănătoşirea este rezultatul restabilirii acestei legături. Practic, dacă te-ai vindecat sufleteşte, te vindeci și trupeşte. Noi, oamenii, suntem alcătuiţi din trei componente: trup, suflet şi spirit, asemeni Sfintei Treimi, şi orice dezechilibru al uneia ne aduce suferinţă. Boala şi starea de rău sunt opuse sănătăţii şi stării de bine şi se manifestă în realitatea ta, din vina ta. Ești bolnav pentru că ţi-ai cauzat boala şi poţi să te faci iarăşi bine, pur şi simplu hotărând aceasta.
Toate bolile sunt autocreate. Până şi doctorii îşi dau seama acum de modul în care oamenii se auto-îmbolnăvesc. Cei cu un orgoliu interior crescut atrag boala şi nenorocirea. Boala ne obligă să ne schimbăm lăuntric, să ne transformăm. Cu cât mai puternic se schimbă omul în direcţia bună, cu atât mai puţine medicamente îi sunt necesare şi mai repede învinge boala.

Dorel Vișan

Dorel Vișan a făcut următoarele afirmații cu privire la originile bolilor:

Mintea mea a atras boala. Boala se naște în minte și tot aco­lo se și vindecă. Toți avem păcate, unele mai mari, altele mai mici. De la minciună și mândrie, până la invidie, egoism și ură, de la lene și gelozie, până la ignoranță, poftă și necunoaștere. Toate sunt păcate care, într-un fel sau în al­tul, sunt pedepsite. Dar poate că mai intervin și păcate ale înain­tașilor din cine știe a câta gene­rație. Totul se plătește pe lumea asta, nimic nu rămâne nepedepsit, iar scopul final al acestei judecăți supreme este reinstaurarea echi­librului între toate și aceasta se poate face prin puterea minții.

Referințe

 1. http://www.csicop.org/si/show/one_true_cause_of_all_disease/
 2. http://pseudomedicina.blogspot.ro/2013/05/cauzele-bolilor.html
 3. http://insulaindoielii.ro/2013/05/04/cine-stie-ce-face-terapia-bowen/
 4. https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1604101896534102&id=1559733897637569