Abonare la noutăți via email

Introdu adresa ta de mail pentru a te abona la acest site. Vei primi notificări pe mail la publicarea unui nou articol.

Care-i treaba cu „natural”, „chimical”, „sănătos”?

În cultura populară din România, dar și în marketing, s-a încetățenit folosirea unor termeni precum „natural”, „chimicale” etc. pentru a spune ceva despre alimentație și sănătate. Asta a dus la răspândirea unor mituri și certitudini, pe care vom încerca să le descâlcim mai jos.

Întâi, partea pedantă care posibil să-i irite pe unii, dar care trebuie trecută în revistă.

  1. Strict vorbind, totul este natural, prin definiție. Totul face parte din natură, inclusiv omul și acțiunile sale. Toate lucrurile pe care ni le dorim, cât și toate lucrurile de care tindem să ne ferim, sunt naturale. Fructele, legumele, arborii și florile sunt naturale. Dar și uraniul radioactiv, câinii turbați, malaria, mătrăguna și cobrele sunt și ele cât se poate de naturale. Cât de „natural” e ceva îți spune foarte puține lucruri care să te ajute să iei o decizie.
  2. Termenul „chimic” are un sens specific în știință. Conform disciplinei „chimie”, cu care toți ar trebui să luăm contact timp de câțiva ani, în timpul școlii, toate substanțele din jurul nostru sunt chimice prin definiție. Lecturarea paginii „Element chimic” despre Wikipedia va lămuri foarte multe lucruri, dacă nu sunteți familiarizați cu subiectul.

Bun, trecând peste partea cu definițiile, haideți să analizăm utilizarea în practică a termenilor.

Desigur, când oamenii spun că un aliment e „natural” sau „are chimicale”, nu folosesc termenii conform definițiilor. Ei se referă la cât de „sintetică” este o substanță. Oamenii intuiesc că substanțele produse de om prin folosirea unor tehnici dezvoltate în ultimele decenii sau secole sunt automat mai nocive decât cele recoltate pur și simplu din natură, în stare brută. De aici aversiunea față de îngrășăminte, insecticide, conservanți, aditivi sau chiar gătire, și dorința de a folosi produse, inclusiv de îngrijire personală, cu cât mai multe ingrediente din plante, miere etc.

Acum începem seria „doar pentru că”:

  • Doar pentru că există substanțele în comerț care nu-s făcute din plante și au ingrediente cu nume complicate, nu înseamnă automat că alternativele (mai costisitoare) făcute din plante îți aduc vreun avantaj măsurabil. E posibil să aducă, e posibil să nu aducă.
  • Doar pentru că un aliment e lăsat să se dezvolte singur, fără intervenție umană (adică e „bio” / „eco”) nu înseamnă îți va influența sănătatea într-un mod pozitiv, prin comparație cu alternativele. Oamenii în general consumă mai puține legume și fructe decât e recomandabil, iar asta e o problemă mai mare decât că atunci când consumă, rar, consumă fructe și legume care nu-s „bio”.
  • Doar pentru că un aliment conține substanțe produse de oameni nu înseamnă că îți influențează sănătatea într-un mod negativ. Efectul poate pur și simplu să fie neutru.
  • Doar pentru că ceea ce consumi este recoltat din natură, nu înseamnă că automat e „sănătos”. S-a demonstrat de exemplu că excesul de fier, inclusiv din surse cât se poate de naturale, crește riscul asociat dezvoltării anumitor forme de cancer. Și sunt cazuri de persoane care au consumat atât de multe ceaiuri din plante încât au suferit afecțiuni ale rinichilor.

Dacă cineva îți repetă la nesfârșit că un produs este natural, probabil că vrea să ți-l vândă la un preț mult mai mare decât alternativele de pe piață.

Desigur, într-o lume ideală am consuma cu toții cantitățile optime de fructe și legume, din surse sigure. Și am cunoaște la perfecție toate riscurile asociate folosirii tuturor substanțelor, fie ele sintetice sau ne-sintetice („naturale”).

Inclusiv în lumea aceasta imaginară în care am face totul perfect, tot ar exista oameni care ar dezvolta probleme de sănătate, fiindcă asta este natura lucrurilor, a lumii în care trăim.

Trăim într-o lume mai puțin decât ideală, în care oamenii oricum consumă mult prea puține fructe și legume, și se stresează inutil că, atunci când le consumă (ei sau alții), nu au „puritatea absolută” cerută de intuițiile noastre.

Pe scurt, morala acestui articol ar fi: consumați fructe și legume, e mai important să le consumați decât să le evitați doar fiindcă nu vă convine sursa. Nu faceți mare caz de „chimicale”, dar nici nu abuzați de produse care le conțin. Există alte subiecte care să vă pasioneze și care să vă îmbunătățească calitatea vieții.

2 comments to Care-i treaba cu „natural”, „chimical”, „sănătos”?

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>